Jidáše
Domácí velikonoční mazanec
Jednoduchý velikonoční beránek
Jak udělat žloutkový krém
Jablečný dort s marcipánem
Domácí banánový nanuk
Zdravé domácí nanuky
Vánočka z domácí pekárny
Těsto na perníčky
Domácí velikonoční mazanec
Jednoduchý velikonoční beránek
Jak udělat žloutkový krém
Jablečný dort s marcipánem
Domácí banánový nanuk
Zdravé domácí nanuky
Vánočka z domácí pekárny
Těsto na perníčky
Jidáše

Jidáše jsou tradiční sladké velikonoční pečivo, které se má podle tradic upéct a snít na Zelený čtvrtek. Ten, kdo si na Zelený čtvrtek dopřeje jidáše se bude podle pověsti těšit pevnému zdraví.
Ingredience na jidáše:
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 100 g hery
- 50 g krystalového cukru
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 40 g čerstvého droždí
- rozinky
- posekané mandle
- bílek na potření
Příprava jidášů:
1. Do vlažného mléka nasypeme krystalový cukr a rozdrobíme droždí a přikryté necháme vzejít.
2. Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, osolíme, přidáme žoutky, rozpuštěnou vlažnou heru a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké měkké těsto, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky.
3. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.
4. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout.
5. Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící kousky, rukou uválíme váleček a libovolně tvarujeme. Klademe na plech vyložený papírem na pečení.
6. Vidličkou rozšleháme bílek a potřeme jím jidáše na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova.
Autor: Lu
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 pádných argumentů, proč milovat mandle
Jidáše k Velikonocům prostě patří. Tradiční sladké pečivo se má připravovat i konzumovat na Zelený čtvrtek. Ti, kdo jidáše sní se budou těšit dobrému zdraví. Jidáše
Nejlepší recept
309
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ