Jidáše

04.04 2015|Dezerty

Jidáše jsou tradiční sladké velikonoční pečivo, které se má podle tradic upéct a snít na Zelený čtvrtek. Ten, kdo si na Zelený čtvrtek dopřeje jidáše se bude podle pověsti těšit pevnému zdraví.

Ingredience na jidáše:

  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 100 g hery
  • 50 g krystalového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 40 g čerstvého droždí
  • rozinky
  • posekané mandle
  • bílek na potření

Příprava jidášů:


1. Do vlažného mléka nasypeme krystalový cukr a rozdrobíme droždí a přikryté necháme vzejít.

2. Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, osolíme, přidáme žoutky, rozpuštěnou vlažnou heru a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké měkké těsto, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky.

3. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.

4. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout.

5. Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící kousky, rukou uválíme váleček a libovolně tvarujeme. Klademe na plech vyložený papírem na pečení.

6. Vidličkou rozšleháme bílek a potřeme jím jidáše na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova.

Autor: Lu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 pádných argumentů, proč milovat mandle

Jidáše k Velikonocům prostě patří. Tradiční sladké pečivo se má připravovat i konzumovat na Zelený čtvrtek. Ti, kdo jidáše sní se budou těšit dobrému zdraví. Jidáše
Nejlepší recept

 309 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ