Domácí velikonoční mazanec

04.04 2015|Dezerty

K velikonocům patří spousta hezkých zvyků a tradic. Mezi jednu z nich neodmyslitelně patří velikonoční mazanec. Slaďoučký a nadýchaný, tak jak jej dělávaly naše babičky.

Ingredience na domácí velikonoční mazanec:

  • 1 kg hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 220 g másla
  • 210 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 150 ml mléka
  • 1,5 lžičky soli
  • 60 g čerstvého droždí
  • citronová kůra
  • dřeň z vanilkového lusku
  • rozinky
  • mandle
  • oříšky všeho druhu
  • 1 vejce na potření

Příprava domácího velikonočního mazance:


1. Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich hladké těsto.

2. Těsto nechte nakynout a poté jej rozdělte na dvě poloviny.

3. Z každé poloviny těsta vytvarujte mazanec.

4. Mazance položte na plech vyložený papírem na pečení a nechte znovu 15-20 minut kynout.

5. Poté je potřete rozšlehaným vejcem, uprostřed nahoře nakrojte do kříže a vložte do trouby vyhřáté na 180°C.

6. Po dvaceti minutách znovu potřete vejcem, posypte mandlovými lupínky, vráťtee do trouby a pečte ještě dalších asi 30 minut. Pokud jsou mazance už nahoře tmavé, přikryjte je alobalem.

Autor: Lily

Domácí velikonoční mazanec. K velikonocům patří spousta hezkých zvyků a tradic. Mezi jednu z nich neodmyslitelně patří velikonoční mazanec. Slaďoučký a nadýchaný, tak jak jej dělávaly naše babičky.
Nejlepší recept

 315 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ