Chodské koláče
Ensaimadas
Povidlové buchty
Skořicové šneky
Z perníkového těsta s ořechy vytvoříte vynikající perníčky
Jablkový dort
Plněné taštičky z listového těsta
3 netradiční recepty na bábovku
Recept na cheescake z karamelu
Ensaimadas
Povidlové buchty
Skořicové šneky
Z perníkového těsta s ořechy vytvoříte vynikající perníčky
Jablkový dort
Plněné taštičky z listového těsta
3 netradiční recepty na bábovku
Recept na cheescake z karamelu
Chodské koláče

Chodské koláče mají dlouholetou tradici. Na chodských koláčích se nejčastěji střídá zdobení mákem, tvarohem a povidly.
Ingredience na chodské koláče:
Těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 250 g másla nebo hery
- 10 g soli
- 200 g moučkového cukru
- 60 g droždí
- 6 žloutků
- 1 sáček vanilkového cukru
- 400 ml vlažného mléka
- 1 lžíce rumu
- 1,5 kg tvarohu
- 4 žloutky a sníh ze čtyř bílků
- 200 g moučkového cukru
- několik lžic rumu
- smetana podle potřeby
- švestková povidla
- mletá skořice
- 100 g mletého máku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- tlučený hřebíček
- trochu mléka
- oloupané mandle
- rozinky namočené v rumu
- máslo
- rum
Příprava chodských koláčů:
1. Droždí necháme v troše vlažného mléka s hrstkou mouky a kostkou cukru vzejít. Zatím prosijeme mouku do větší mísy, přidáme žloutky a všechny suché přísady.
2. Tuk rozpustíme v hrnečku, zchladíme ho mlékem a touto vlahou směsí a kváskem zaděláme ne příliš tuhé těsto. Propracujeme, až je lesklé a na povrchu se tvoři drobné bublinky. Pak mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme na tepém místě kynout.
3. Tvaroh dobře rozmícháme se žloutky, cukrem a rumem. Vmícháme sníh z bílků. Je-li příliš hustý, zředíme smetanou.
4. Povidla okořeníme skořicí a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou nebo rumem.
5. Mák uvaříme s mlékem, medem a cukrem na kaši, kterou okořeníme hřebíčkem. Je-li řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na malé bochánky o váze 12-13 dkg a na připravených kolech, vystřižených z papíru na pečení (průměr 25 cm, je jich třeba 12-14) vymačkáváme rukama koláč.
7. Na prostředek dáme asi dvě lžíce tvarohu a rozetřeme po celé ploše. Na uhlazeném povrchu kreslíme povidly a makovou kaší ozdoby. Mák i povidla plníme do sáčků s ustřiženým rohem. Povrch koláče dozdobíme mandlemi a rozinkami. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova.
Autor: Svata
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 pádných argumentů, proč milovat mandle
Chodské koláče mají dlouholetou tradici. Na chodských koláčích se nejčastěji střídá zdobení mákem, tvarohem a povidly. Chodské koláče
Nejlepší recept
323
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ