Chodské koláče

13.08 2015|Dezerty

Chodské koláče mají dlouholetou tradici. Na chodských koláčích se nejčastěji střídá zdobení mákem, tvarohem a povidly.

Ingredience na chodské koláče:

Těsto:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo hery
  • 10 g soli
  • 200 g moučkového cukru
  • 60 g droždí
  • 6 žloutků
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 400 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce rumu
Tvaroh:
  • 1,5 kg tvarohu
  • 4 žloutky a sníh ze čtyř bílků
  • 200 g moučkového cukru
  • několik lžic rumu
  • smetana podle potřeby
Povidla:
  • švestková povidla
  • mletá skořice
Mák:
  • 100 g mletého máku
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • tlučený hřebíček
  • trochu mléka
Dále:
  • oloupané mandle
  • rozinky namočené v rumu
  • máslo
  • rum

Příprava chodských koláčů:


1. Droždí necháme v troše vlažného mléka s hrstkou mouky a kostkou cukru vzejít. Zatím prosijeme mouku do větší mísy, přidáme žloutky a všechny suché přísady.

2. Tuk rozpustíme v hrnečku, zchladíme ho mlékem a touto vlahou směsí a kváskem zaděláme ne příliš tuhé těsto. Propracujeme, až je lesklé a na povrchu se tvoři drobné bublinky. Pak mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme na tepém místě kynout.

3. Tvaroh dobře rozmícháme se žloutky, cukrem a rumem. Vmícháme sníh z bílků. Je-li příliš hustý, zředíme smetanou.

4. Povidla okořeníme skořicí a jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou nebo rumem.

5. Mák uvaříme s mlékem, medem a cukrem na kaši, kterou okořeníme hřebíčkem. Je-li řídká, můžeme přidat rozdrcené piškoty.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na malé bochánky o váze 12-13 dkg a na připravených kolech, vystřižených z papíru na pečení (průměr 25 cm, je jich třeba 12-14) vymačkáváme rukama koláč.

7. Na prostředek dáme asi dvě lžíce tvarohu a rozetřeme po celé ploše. Na uhlazeném povrchu kreslíme povidly a makovou kaší ozdoby. Mák i povidla plníme do sáčků s ustřiženým rohem. Povrch koláče dozdobíme mandlemi a rozinkami. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova.

Autor: Svata

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 pádných argumentů, proč milovat mandle

Chodské koláče mají dlouholetou tradici. Na chodských koláčích se nejčastěji střídá zdobení mákem, tvarohem a povidly. Chodské koláče
Nejlepší recept

 321 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ