7 rychlých vegetariánských obědů, které si zamilujete

12.10 2020|Bezmasá jídla
7 rychlých vegetariánských obědů, které si zamilujete

Ať už jste student či pracující, tipy na rychlé a výživné obědy se hodí mít po ruce vždy. Ne vždy je nutné zahánět hlad pizzou či jiným fast foodem. Z pár ingrediencí, které má většina z nás doma pravidelně, lze vykouzlit zdravé a chutné jídlo během třiceti minut. Právě na taková se podíváme v dnešním článku.

1. Fazolová burrita (2-3 porce)

  • Balení tortill
  • 2 plechovky fazolí v rajčatové/chilli omáčce
  • 1 červená paprika
  • 1 bílá paprika
  • 1 menší cibule
  • ½ balíčku sójového granulátu (volitelné)
  • chilli, sůl, pepř (od každého špetka)
  • strouhaný sýr na zapečení

Postup:

Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na lžíci oleje a necháme zesklovatět. Přidáme papriku nakrájenou na proužky a restujeme dvě až tři minutky. Zasypeme kořením a necháme rozvonět. Jakmile je zelenina změklá, vlijeme do pánve plechovky fazolí s omáčkou a promícháme. Kdo chce, může v této chvíli přidat sójový granulát (pokud směs příliš zahustí, přidejte půl šálku vody). Hotovou směs necháme pár minut prohřát a mezitím si zapneme sendvičovač. Tortilly plníme střídmě, aby nám směs nevytékala, a ještě před zabalením do nich přidáme strouhaný sýr. Burrita necháme dvě minuty zapékat v toustovači a následně konzumujeme se zeleninovou přílohou.


2. Luštěninové kari (3-4 porce)

  • 2 hrníčky/plechovky uvařených luštěnin (cizrna, čočka, hrách)
  • 1 menší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • kousek pórku
  • 2 centimetry zázvoru
  • kari, kurkuma, sůl, pepř, chilli
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • dvě lžíce jogurtu na zjemnění (volitelné)

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibulku s pórkem necháme opékat na lžíci oleje. Jakmile zezlátnou, přidáme nastrouhaný zázvor a zasypeme lžičkou kari a lžičkou kurkumy, špetkou pepře a chilli. Necháme zavonět a přidáme naše luštěniny, které se snažíme co nejvíce spojit s cibulkou a kořením. Restujeme dvě minuty a přidáme plechovku drcených rajčat. Zatímco směs probublává, přidáme špetku soli a ochutnáme. Chceme-li jídlo zjemnit a zároveň mu dát krásnou barvu, vmícháme do směsi dvě lžíce bílého jogurtu. Opět ochutnáme, případně dosolíme a podáváme s lžící hummusu, rýží a/nebo plackami naan, které si vytvoříme z mouky a vody v poměru 1:1 a nasucho opečeme na pánvi (aby změkly, zabalíme je ještě horké do čisté a suché utěrky).


3. Jednoduchý ramen (2 porce)

  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3-4 „hnízda“ vaječných nudlí
  • 3 mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 2 vejce
  • Bambusové výhonky
  • Marinované tofu
  • Řasa nori (volitelné)

Postup

Základem je kvalitní zeleninový vývar, který bychom si doopravdy měli připravit doma (a zbytek třeba zamrazit na příště). Pokud však doopravdy spěcháme, poslouží i dvě kostky bujonu. Nudle si uvaříme ve vedlejším hrnci podle návodu, do dalšího hrnce dáme vařit dvě vejce. Na pánvi si zlehka orestujeme mrkev nakrájenou na nudličky a jarní cibulku na kolečka. Restujeme krátce, zelenina musí zůstat křupavá. Posléze přidáme i na kostičky či plátky nakrájené marinované tofu. Jakmile jsou nudle, vývar, vejce i zelenina s tofu hotové, vytáhneme hluboký talíř a servírujeme. Do talíře vložíme nudle, zalijeme je štědrou porcí vývaru a vyskládáme kolem nich mrkev, jarní cibulku, plátky tofu, bambusové výhonky, napůl rozřízlé vejce a kdo chce, tak i plátky řasy nori.


4. Pita s balkánským sýrem a rajčaty (2 porce)

  • 4 pita chleby
  • Balkánský sýr
  • 4 rajčata
  • Olivový olej
  • Pepř
  • sůl
  • oregano

Postup

Tento recept je z našeho seznamu asi tím nejjednodušším, navíc vyžaduje pouze pár ingrediencí. Pita chleby si dáme rozpéct buď do toustovače či na pár minut do trouby. Mezitím si na plátky nakrájíme balkánský sýr a rajčata. Co se servírování týká, máme dvě možnosti. Možnost 1: sýr a rajčata poklademe navrch pity, zakápneme olivovým olejem a okořeníme. Možnost 2: pitu rozřízneme, naplníme ji sýrem a rajčaty, okořeníme a dáme ji na pár minut do trouby či toustovače. V létě konzumujeme se svěžím zeleninovým salátkem, na podzim a v zimě se sytou krémovou polévkou.


5. Krémová dýňová polévka (3-4 porce)

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 brambora
  • 1,5 litru vývaru/vody
  • Smetana na zjemnění
  • Sůl, bílý pepř

Postup

Krémové polévky jsou zvlášť na podzim grunt, a jelikož dýně je sezónní potravina, proč nezkusit polévku právě z ní. Jako u všech krémových polévek, i zde platí jen jedno pravidlo: vše naházet do hrnce, zalít spíš menším než větším množstvím vody či vývaru, nechat změknout a rozmixovat dohladka. Kdo chce, může dýni předtím upéct, chuť bude výraznější. Naopak pokud toužíme polévku zjemnit, přilijeme do ní po rozmixování kelímek 12procentní smetany a necháme ještě projít varem. Při kořenění se nebojte bílého pepře; dodá dýňovce nevšední chuť. Servírujeme s opraženými dýňovými semínky a opečeným chlebem či bagetou.


6. Kuskus s kukuřicí, rajčátky, tofu a pomerančem

  • 8-10 lžic celozrnného kuskusu
  • 1 lžička kari
  • Plechovka kukuřice
  • Cherry rajčátka
  • Marinované tofu
  • Pomeranč
  • Sójová omáčka

Postup

Další jednoduchý recept, který máme bez přehánění hotový do 10 minut. Kuskus smícháme s lžičkou kari a zalijeme vroucí vodou. Přikryjeme jej talířem a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si na pánvi orestujeme tofu nakrájené na kostičky, zastříkneme ho sójovkou a přidáme napůl rozkrojená rajčátka. Jakmile se tofu zatáhne a vytvoří se na něm kůrčička, stahujeme z ohně a přidáváme spolu s kukuřicí do kuskusu. Zajímavým je na tomto receptu především pomeranč, který oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Celému pokrmu dodá exotický ráz a šťávu, doslova. Výhodou kuskusu je, že se dá jíst i za studena, a je tím pádem vhodný jako oběd do školy či do práce bez možnosti ohřátí.

7. Těstovinový salát s tofu (3-4 porce)

  • Přiměřené množství těstovin typu kolínka či vrtule
  • Tofu
  • Rajčata
  • Okurka
  • Kukuřice
  • Paprika
  • Ředkvičky
  • Bílý jogurt
  • 2 lžíce hořčice
  • Worcesterová omáčka
  • Uzená paprika
  • Pepř
  • Sůl

Postup

Posledním rychlým obědem z našeho seznamu je sytý těstovinový salát, který chutná výborně jak studený, tak teplý. Postup je velmi jednoduchý: těstoviny uvaříme al dente a v míse je smícháme s omytou a nakrájenou zeleninou. Na pánvi orestujeme tofu, nejlépe marinované, a přidáme jej k salátu. Na zálivku smícháme malý kelímek bílého jogurtu s dvěma lžícemi plnotučné hořčice, kapkou worcestrové omáčky, špetkou uzené papriky, pepře a soli. Zálivku vlijeme do salátu a pořádně promícháme, aby byl každý kousek zeleniny, tofu i těstovin obalený omáčkou. Můžeme konzumovat ihned, nejlepší je však druhý den. Stejně jako kuskus je i těstovinový salát vhodným jídlem do práce či do školy.

Autor: lan

Rychlý a jednoduchý oběd. Věčné téma každé hospodyňky. Dnes pro vás máme 7 super rychlých receptů na bezmasý (vegetariánský) oběd. Zkuste je s námi a dejte vědět, jak jste si pochutnali.
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ