10 neodolatelných receptů z cizrny

02.12 2020|Bezmasá jídla
10 neodolatelných receptů z cizrny

Tato úžasná luštěnina je skvělou záchranou při každodenním vaření. Je levná, má vysoký obsah rostlinných bílkovin a lze je přeměnit na nesčetné množství úžasných pokrmů. Od brilantních hamburgerů až po rychlý hummus. Ať už z cizrny připravujete kořeněné kari nebo sladké brambory s cizrnou a jogurtovým dipem, je tato luštěnina ideální pro jednoduchou a výživnou večeři. Podívejte se s námi na kolekci 10 receptů, které si z této lahodné a zdravé luštěniny můžete připravit.

Cizrnové kari

Jednoduchý, zdravý a rychlý oběd či večeře. Tak by se dalo popsat cizrnové kari, které si určitě zamilujete celá rodina.
Na omáčku
  • 2 lžíce oleje
  • cibule
  • 9 stroužků česneku
  • 1 lžičku sušeného chilli (může být i méně)
  • kousek zázvoru o velikosti palce
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 2 lžíce rajčatového pyré
Na kari
  • 2 x 400 g cizrny v plechovce
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 100 g kokosového mléka
  • hrstka čerstvého koriandru na ozdobení
  • 100 g špenátu

Příprava:

Na pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli nakrájenou na jemno a lžičku chilli. Smažíme, dokud cibule nezezlátne. V kuchyňském robotu rozmixujeme 9 stroužků česneku, kousek oloupaného zázvoru, zbytek oleje, 1 lžíci mletého koriandru, 2 lžíce mletého kmínu, 1 lžíci garam masaly, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky soli a smaženou cibuli. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká pasta. V případě potřeby přidáme kapku vody nebo oleje. Pastu vaříme na nepřilnavé pánvi na středním plameni 2 minuty. Občas promícháme, aby se nepřilepila. Přidáme obě plechovky cizrny (bez tekutiny) a plechovku nakrájených rajčat a vaříme 5 minut. Poté přidáme 100 g kokosového mléka s trochou vody. Vaříme ještě 5 minut. Na závěr přidáme nasekaný koriandr a čerstvý špenát. Vaříme, dokud špenát nezvadne. Podáváme s rýží.

2. Cizrnový salát

Cizrnový salát můžete použít jako jednoduchou přílohu nebo lehkou večeři. Příprava nevařeného salátu vám zabere pouhých 10 minut.

  • 400 g cizrny v plechovce
  • hrst čerstvého koriandru nasekaného nahrubo
  • balíček čerstvé petrželky nasekané nahrubo
  • 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
  • 2 velká rajčata nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce harissy
  • šťáva z 1 citronu

Příprava:

Všechny ingredience smícháme dohromady a salát necháme trochu uležet. Pokud jej chcete konzumovat jako hlavní chod, můžete jej doplnit o balkánský sýr. Jako příloha se skvěle hodí k pomalu vařenému jehněčímu masu a omáčce tzatziki.

Cizrnový salát


3. Hummus

Míse krémového hummusu se jen těžko odolává. Zvláště, když se k ní podává chléb pitta nebo falafel, nebo ještě lépe obojí. Naše rychlá verze hummusu vám zabere pouhých 12 minut a výsledek je geniální.

  • 400 g cizrny v konzervě
  • 100 ml citronové šťávy
  • 150 ml olivového oleje
  • 125 g pasty tahini
  • 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 5 semínek kardamonu
  • trocha opečených piniových oříšků (nemusí být)

Příprava:

Plechovku cizrny zbavíme vody. Cizrnu zahřejeme na 2 minuty v mikrovlnné troubě. Poté ji rozmixujeme společně se všemi ingrediencemi (kromě piniových oříšků, které slouží na posypání) dohladka v mixéru. Pokud je potřeba, přidáme trochu cizrnové vody z konzervy. Zkontrolujeme chuť a popřípadě přidáme ještě trochu oleje a citronové šťávy.

Hummus


4. Cizrnová pánev s chorizem a sladkými brambory

Tento lahodný mišmaš ingrediencí si zamilujete. Kombinace sladkých brambor, klobásy chorizo, cizrny, cibule a zeleného chilli je prostě geniální.

  • 600 g sladkých brambor na kostičky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velká červená cibule na plátky
  • 400 g klobásy chorizo na vaření (oloupané a nadrobené)
  • 400 g cizrny z konzervy
  • 4 velká vejce
  • 1 zelené chilli na tenké kroužky

Příprava

Sladké brambory nakrájené na kostičky vaříme do změknutí 8 minut. Poté je scedíme. Mezitím zahřejeme olej na velké pánvi a osmahneme na něm cibuli a chorizo přibližně 5 minut. Přidáme sladké brambory a cizrnu a vaříme dalších 5 minut. Promícháme a vaříme dalších 8 minut bez míchání, dokud pokrm nebude na dně křupavý a zlatavý. Rozehřejeme gril na vysokou teplotu. Do stejné pánve rozbijeme vajíčka a dáme pánev pod gril na 2-3 minuty. Před servírováním posypeme chilli.

5. Cizrnové wrapy

Pokud milujete mexickou kuchyni, pak si určitě zamilujete cizrnové wrapy. Křupavá cizrna, krémové guacamole a ostrá salsa vás jistě nadchne.

  • 400 g cizrny v plechovce
  • lžíce olivového oleje
  • špetka uzené papriky (není nutné)
  • 2 rajčata oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 avokado
  • 2 limetky
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžičky harissy
  • 4 kukuřičné tortilly
  • čerstvý koriandr

Příprava:

Troubu zahřejeme na 200 stupňů Celsia. Plech vyložíme pečícím papírem a vyložíme na něj vysušenou cizrnu. Posypeme uzenou paprikou, pokapeme olejem a promícháme. Pečeme 20-25 minut, dokud
cizrna nezhnědne. V polovině pečení promícháme. Mezitím dáme rajčata, cibuli a nasekaná koriandr do malé misky s octem a necháme uležet. Do další misky dáme avokádo a rozmačkáme jej vidličkou. Vmícháme limetkovou šťávu a dochutíme solí a pepřem. V další misce smícháme zakysanou smetanu s harissou. Zahřejeme pánev a z každé strany na ní opečeme tortilly. Poté je rozložíme na stůl a každou potřeme trochou smetany s harissou. Posypeme cizrnou. Přidáme guacamole a rajčatovou salsu s koriandrem.

6. Cizrnový burger

Jednoduché, rychlé a efektivní jídlo pro hromadu lidí. Přesně tak by se dal popsat cizrnový hamburger. Tuto variantu hamburgeru si zamilují nejen vegani a vegetariáni.

  • 400 g cizrny v plechovce
  • kůra z 1 citronu + 1/2 šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • hrst nasekaného koriandru
  • 1 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 1 červená cibule (1/2 na kostičky, 1/2 na plátky)
  • lžíce olivového oleje
  • 4 malé hamburgerové housky
  • 1 velké rajče (1/2 na plátky, 1/2 na kostičky)
  • chilli omáčka

Příprava:

V kuchyňském robotu rozmixujeme cizrnu, citronovou kůru, šťávu z citronu, kmín, polovinu koriandru, vejce, sůl a pepř. Směs smícháme s 80 gramy strouhanky a nakrájenou cibulí. Vytvoříme 4 hamburgery a obalíme je ve zbytku strouhanky z obou stran. Necháme 10 minut uležet. Na pánvi rozehřejeme olej. Osmahneme cizrnové hamburgery 4 minuty z každé strany. Hamburgerové housky rozřízneme na polovinu. Z vnitřní strany je můžeme lehce osmahnout na pánvi. Do každého hamburgeru dáme plátek rajčete, několik plátků cibule, pár plátků okurky, cizrnový burger, pokapeme chilli omáčkou a posypeme koriandrem.

Cizrnový burger


7. Falafel

Falafel, pitta chléb, krémový hummus a dobrý dip. To je kombinace, která se hodí jako předkrm i hlavní chod.

  • 250 g sušené cizrny
  • 1/2 lžičky sody
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 pórek na hrubo nakrájený
  • 1 tyčinka řapíkatého celeru
  • 1 male chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžička sumah
  • hrst nasekaného koriandru
  • hrst nasekané petrželky
  • 80 g mouky
  • 100 ml rostlinného oleje

Příprava:

Cizrnu namočíme do studené vody na 8 hodin nebo přes noc. Poté ji přecedíme a na hrubo rozmixujeme v robotu se sodou. 3/4 směsi odložíme stranou. Do zbývající směsi přidáme česnek, zeleninu, koření a bylinky a rozmixujeme na pastu. Pastu vmícháme do hrubého pyré z cizrny, přidáme mouku, dokořeníme a dobře promícháme. Troubu zahřejeme na 110 stupňů Celsia. Na středním plameni zahřejeme velkou nepřilnavou pánev s trochou oleje. Ze směsi zformujeme placičky (mělo by jich vyjít zhruba 16). Smažíme je 2 minuty z každé strany tak, aby byly křupavé. Hotové placičky udržujeme v rozehřáté troubě. Podáváme s pitta chlebem, hummusem, nakládanou zeleninou a dipem.

Falafel


9. Marocká cizrnová polévka

Marocká cizrnová polévka je skvělá k obědu i k večeři. Z konzervy cizrny a konzervy rajčat připravíte skvělou vegetariánskou polévku.

  • lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nasekaná na jemno
  • 2 tyčinky řapíkatého celeru
  • 2 lžičky kmínu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 400 g cizrny v plechovce
  • 100 g zelených fazolek
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • velká hrst čerstvého koriandru
  • velká hrst čerstvé petržele

Příprava:

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej ve větším hrnci. Přidáme cibuli a celer nakrájený na kousky. Smažíme 10 minut, dokud nezměknou. Přidáme kmín a smažíme další minutu. Zvýšíme teplotu, přidáme vývar, rajčata, cizrnu a pepř. Vaříme 8 minut. Přidáme fazole, citronovou šťávu a vaříme další 2 minuty. Dochutíme solí. Při servírování posypeme citronovou kůrou a nasekanými bylinkami. Podáváme s chlebem, ideálně s pittou.

10. Dušená cizrna s černou kapustou

Této misce aromatických severoafrických chutí nikdo nikdy neodolal. Dušená cizrna s kapustou je ideální pokrm pro velkou rodinu. Je zdravá, nízkokalorická a přitom opravdu chutná.

  • 4 rozpůlená rajčata
  • 5 lžic olivového oleje
  • 250 g máslové dýně
  • lžička tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • 2 x 400 g cizrny v plechovce
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce harissy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g sýra Feta
  • 1 citron
  • 2 lžičky semen fenyklu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 200 gramů kapusty
  • hrst čerstvého koriandru

Příprava:

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia. Rozpůlená rajčata dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, opepříme a pečeme v troubě 20 minut. Mezitím ve velkém hrnci osmahneme na 2 lžících oleje dýni nakrájenou na velké kousky, tymián, česnek a cibuli. Vaříme přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidáme rajčata cizrnu, bobkový list, mleté koření a harissu. Dochutíme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 30-35 minut, dokud se tekutina nezredukuje. Fetu dáme do malé misky. Přidáme zbývající olivový olej a citronovou kůru. Dobře promícháme a odložíme stranou. Semínka fenyklu opečeme minutu na nepřilnavé pánvi. Poté je lehce rozdrtíme. K dušené cizrně přidáme mletý koriandr a kapustu nakrájenou na kousky. Dusíme 2 minuty. Naservírujeme do misek. Nahoru položíme kousek Fety, posypeme lístky koriandru a semínky fenyklu. Podáváme s klínky citronu.

Autor: jad

10 neodolatelných receptů z cizrny. Hummus, falafel, cizrnové curry, cizrnový burger nebo wrap a spousta další receptů, které si zamilujete.
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ