10 skvělých jednoduchých receptů z cukety

18.08 2021|Bezmasá jídla
10 skvělých jednoduchých receptů z cukety

Léto je v plném proudu, což pro zahrádkáře znamená jediné; pomalu se rozbíhající, zato zdánlivě nekončící příval cuket. Než je však začnete rozdávat sousedům a rodině, podívejte se s námi na dva sladké a osm slaných receptů, které z této přizpůsobivé zeleniny můžete vykouzlit.

1. Vanilkový cuketový koláč s rybízovým vírem

  • 1 středně velká mladá cuketa
  • ½ hrnku cukru krystal
  • 1 vanilkový termix/jogurt
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 gramů bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • Špetka skořice
  • Tekutější rybízová marmeláda

Příprava:

Nejprve dáme předehřívat troubu na 180 °C. Dále nastrouháme omytou a neoloupanou cuketu, necháme ji v míse chvilku odpočinout (stačí pět minut) a pak z ní vymačkáme a slijeme vodu. Přidáme cukr, jogurty, olej, vejce a promícháme. Ve vedlejší míse promícháme mouku s kypřicím práškem a špetkou skořice, následně začneme pomalu přisypávat k cuketové směsi. Těsto pořádně promícháme, mělo by být tak akorát husté, a nalijeme jej do vymazané a vysypané koláčové formy. Nyní přichází na řadu rybízová marmeláda. Do těsta dáme na různých místech po lžičce marmelády a špejlí vytvoříme na povrchu ozdobný vír. Koláč pečeme zhruba 20 až 30 minut, podáváme jej vychladlý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou.


2. Vláčné cuketovo-perníkové muffiny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek cukru krystal
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžička perníkového koření
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • Na náplň: povidla, marmeláda, kostička čokolády, …

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z nastrouhané omyté cukety vymačkáme přebytečnou vodu a slijeme ji. K cuketě přidáme jogurt, vejce, olej, cukr a směs promícháme. Mouku, jedlou sodu, kakao a koření smícháme ve vedlejší míse. Suchou směs pomalu přisypáváme do cuketové, pořádně mícháme. Těsto by mělo mít hustou konzistenci. Směsí plníme vymazané a vysypané formy na muffiny (pokud nemáte silikonové, které se bez toho obejdou) do přibližně jedné třetiny. Poté dáme do středu kousek čokolády nebo malou lžičku marmelády, případně povidel. Náplň zakryjeme další várkou muffinového těsta. Pečeme zhruba 20 minut. Chuť cukety se v perníkových muffinech téměř ztrácí, a proto si je oblíbí i ti, kteří cuketě obvykle neholdují.


3. Pečené cuketové hranolky s parmezánem

  • 2 mladé cukety
  • ½ hrnku strouhanky
  • ½ hrnku strouhaného parmezánu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička soli
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 vejce

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Cukety omyjeme a nakrájíme na hranolky. V jednom talíři rozšleháme vejce, ve druhém smícháme strouhanku, parmezán, koření a bylinky. Cuketovou hranolku nejprve obalíme v rozšlehaných vejcích, poté ji přendáme do parmazánové směsi, se kterou nešetříme. Hranolky by měly být pořádně obalené, aby se na nich v troubě vytvořila křupavá krusta. Obalené hranolky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme zhruba 15 až 20 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé. Podáváme s domácím jogurtovým dipem (bílý jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem).


4. Křupavá cuketová kolečka z trouby

  • 2 větší cukety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžičky sušeného česneku
  • Čerstvé či sušené oregano
  • Chilli vločky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Nastrouhaný tvrdý sýr na posypání

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Omyté cukety nakrájíme na tenká kolečka (v průměru cca půl centimetru), rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a posolíme. V misce smícháme olivový olej (začněte se 4 lžícemi, kdybyste měli až moc velkou cuketu, přidejte další dvě), sušený česnek, oregano, chilli vločky, čerstvě mletý pepř a trochu soli. Cuketová kolečka nám mezitím pustila vodu, které se zbavíme přiložením papírové utěrky. Vysušená kolečka potřeme či obalíme v ochuceném oleji, vyskládáme na plech a posypeme parmezánem či jiným slaným, tvrdým sýrem. Pečeme zhruba 15 minut, poslední 2 minuty můžeme přepnout na funkci gril, aby nám sýr hezky zezlátl. Kolečka můžeme jíst samotná, nebo je podávat jako přílohu.


5. Cuketové bramboráčky

  • 1 velká cuketa (můžete použít i starší, zralou cuketu)
  • 1-2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 3-4 lžíce škrobu
  • Majoránka nebo čerstvý libeček
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olej či sádlo na smažení

Postup:

V tomto receptu krásně využijeme přezrálejší, velké cukety. Ty důkladně omyjeme, nakrájíme a zbavíme semínek. Následně je nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme aspoň 20 minut stát. Poté cuketu promačkáme rukou a slijeme z ní vodu. K vymačkané cuketě přidáme vejce, škrob, koření, bylinky a prolisovaný česnek. Promícháme, aby se nám vytvořilo hustší těstíčko. Na pánvi rozpálíme sádlo nebo olej a ze směsi tvoříme placičky, které smažíme dozlatova. Cukeťáky pokládáme na papírové utěrky, abychom z nich odsáli přebytečný olej, a ještě horké je pořádně posolíme. Podáváme jako přílohu nebo se zeleninovým salátem jako hlavní chod.


6. Zapečená vegetariánská plněná cuketa

  • 2 střední mladé cukety
  • 1 balení sójového granulátu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 200 gramů tvrdého strouhaného sýra

Postup:

Troubu dáme předehřívat na 200 °C. Omyté cukety podélně rozkrojíme a vydlabeme z nich dužinu, kterou nevyhazujeme. Vydlabané půlky cuket dáme na plech vyložený pečicím papírem. Cibuli nakrájíme nadrobno, dužiny z cuket na větší kousky a prolisujeme česnek. Na velké pánvi rozpálíme olej, na kterém nejdřív orestujeme cibuli, poté přidáme dužinu a česnek. Restujeme zhruba 3 minuty. Následně směs zalijeme drcenými rajčaty a přidáme celé balení sójového granulátu. Plechovku od rajčat nevyhazujeme. Do nemasové směsi přidáme bylinky a koření a počkáme, dokud granulát nenasaje část rajčat. Pokud je směs příliš hustá, nalijeme do plechovky od rajčat vodu a přidáme ji do pánve. Na středním plamenu dusíme přibližně 5 minut. Hotovou směsí plníme vydlabané cukety, které před pečením posypeme pořádnou porcí strouhaného sýra. Plněné cukety pečeme zhruba 30 minut, dokud sýr nezezlátne. Podáváme jako hlavní chod.


7. Cuketové „těstoviny“

  • 4 menší mladé cukety
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 velká rajčata
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku strouhaného parmezánu
  • Sůl
  • Chilli vločky
  • Čerstvě mletý pepř
  • Čerstvá bazalka

Postup:

Cukety omyjte, ale neloupejte. Pokud máte doma takzvaný spiralizér, právě teď přišla jeho chvíle. Udělá vám totiž z cukety krásné spirálky. Pokud vám spiralizér ve spíži chybí, vystačíte si i s obyčejnou škrabkou. Akorát budete mít nudle širší. V pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte do něj na plátky nakrájený česnek a chilli vločky. Jakmile začne olej kolem česneku bublat, přihoďte cuketové nudle. Prohoďte je v pánvi tak, aby byly pořádně obalené, a nevařte je déle jak 6 minut, aby zůstaly stále křupavé. Na závěr vmíchejte nakrájená rajčata, parmezán a natrhanou čerstvou bazalku. Přendejte směs na talíř a nezapomeňte ji před podáváním pořádně osolit a opepřit.


8. Ratatouille

  • 3 menší mladé cukety (zelené i žluté)
  • 2 lilky
  • 2 barevné papriky
  • 4 velká rajčata
  • 1 cibule
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • Čerstvá snítka rozmarýnu
  • Čerstvá snítka tymiánu

  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej
  • Parmezán na posypání

Postup:

Zeleninu omyjeme. Cukety, lilek, papriky a rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a tři stroužky česneku na plátky. Ve větším hrnci necháme rozpálit olivový olej, do nějž vhodíme nejdříve lilek, poté papriky, rajčata a cibuli. Jako poslední přidáváme plátky česneku a cuketu. Chvíli restujeme a poté podlijeme zeleninu rajčaty z plechovky, osolíme a opepříme, promícháme a aspoň půl hodiny dusíme na středním plamenu. Na závěr přidáme poslední, tentokrát prolisovaný stroužek česneku, asi dvě lžíce olivového oleje a nasekané čerstvé bylinky. Podáváme posypané parmezánem a s čerstvým bílým pečivem, například focacciou.


9. Pálivé cuketové kari

  • 1 menší mladá cuketa
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Kousek čerstvého zázvoru (cca 2 centimetry)
  • Kousek pórku (cca 10 centimetrů)
  • 2-3 lžíce kari
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • ½ lžičky chilli
  • Olivový olej
  • Plechovka kokosového mléka / kelímek 12% smetany

Postup:

Cuketu omyjeme a nakrájíme na menší kostky, cibuli a pórek nadrobno. Česnek prolisujeme a oškrábaný kousek zázvoru nastrouháme na jemno. Na hlubší pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli, pórek, česnek i zázvor. Necháme zesklovatět a rozvonět. Poté zasypeme kořením s výjimkou soli. Přidáme nakrájenou cuketu, pořádně ji promícháme s ostatní zeleninou a chvíli opékáme. Po zhruba 3 minutách zalijeme směs kokosovým mlékem (můžeme nahradit 12% smetanou) a necháme probublávat. Jakmile se kari zahustí, osolíme ho podle chuti. Podáváme s jasmínovou rýží nebo indickými plackami naan.


10. Zavařená směs na těstoviny s cuketou

  • 1 a 1/2 kilogramu cuket bez semen
  • 1 kilogram paprik
  • ½ kilogramu cibule
  • ½ kilogramu rajčat
  • 500 mililitrů kečupu
  • 100 mililitrů oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • Sójová omáčka podle chuti

Postup:

Zeleninu nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci necháme nejdřív zesklovatět cibuli, poté přidáme zbytek zeleniny, osolíme a asi patnáct minut dusíme. Nakonec přidáme zbývající ingredience, povaříme dalších deset minut, a hotovou směsí plníme prázdné čisté sklenice. Sterilujeme alespoň 15 minut při 80 °C. Směs je výborná k těstovinám, ale také na topinky, s rýží, k masu. Navíc se tímto způsobem můžete „zbavit“ velkého množství cuket.

Autor: lan

Cuketová sezona je v plném proudu, proto vám přinášíme skvělé tipy na recepty z cukety. 10 jednoduchých a rychlých receptů z cukety potěší i ty, kteří obvykle dávají přednost masu.
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ