Ukrajinské vareniky s lesními hříbky ve smetanové omáčce

21.10 2021|Bezmasá jídla
Ukrajinské vareniky s lesními hříbky ve smetanové omáčce

Vareniky jsou ukrajinské národní jídlo. Taštičky z jednoduchého těsta se plní různými náplněmi. My si dnes vyzkoušíme náplň z lesních hříbků. Pokud tedy máte zásoby z letošního sběru, určitě neváhejte. Vareniky jsou syté a skvěle se hodí k obědu i k večeři.

Ingredience:

Těsto:
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 0,2 l horké vody
  • 2 žloutky
  • lžička soli
Náplň:
  • 150 g lesních hub (nejlépe pravé hříbky)
  • 100 g šalotky
  • 1 lžíce sádla
  • svazek čerstvé petrželky
  • tymián
  • sůl
  • pepř
Omáčka:
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 dcl smetany na vaření
  • svazek čerstvé petrželky
  • 50 g másla
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme z nich hladké a nelepivé těsto. Na sádle osmahneme na drobno nakrájenou šalotku. Přidáme na kousky nakrájené hříbky, tymián, sůl a pepř. Dusíme, dokud hříbky nebudou měkké. V dalším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme víno, smetano na vaření a na kousky nakrájenou petrželku. Lehce svaříme, než se odpaří alkohol z vína. Na závěr osolíme a opepříme. Těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Na půlku každého kolečka dáme trochu náplně, přeložíme a okraje přimáčkneme vidličkou. Takto připravené vareniky vkládáme na 5 minut do osolené vroucí vody.

Autor: jad

Pokud máte chuť na těstoviny s houbami, pak určitě zkuste ukrajinský recept na vareniky s lesními hříbky a smetanovou omáčkou. Je to opravdová mňamka. Nezapomeňte na dobré bílé víno, které vám je ještě víc zpříjemní.
Nejlepší recept

 302 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ