Lotyšský zeleninový koláč - sklandu rauši
Chutná a zdravá snídaně - recepty
Luxusní palačinky z ovesných vloček - zdravá a chutná snídaně
Francouzský toast s jablky
Bramborové noky se špenátem
Salát s rukolou, kozím sýrem a broskví
Clafoutis s lilkem
Chutná směs z baklažánu k rýží nebo těstovinám
Vynikající veganský burger nejen pro vegany
Chutná a zdravá snídaně - recepty
Luxusní palačinky z ovesných vloček - zdravá a chutná snídaně
Francouzský toast s jablky
Bramborové noky se špenátem
Salát s rukolou, kozím sýrem a broskví
Clafoutis s lilkem
Chutná směs z baklažánu k rýží nebo těstovinám
Vynikající veganský burger nejen pro vegany
Lotyšský zeleninový koláč - sklandu rauši
Sklandu rauši je druh žemlí či koláčů tradiční pro nejzápadnější lotyšský kraj Kurzeme. Připravují se z žitné mouky s mrkvovou a bramborovou, jablečnou či tvarohovou náplní. Jejich název je odvozen ze slova, které znamená "ohrádka". Koláče totiž mají zvýšený okraj, který udržuje náplň a dodává buchtě pěkný vzhled.
Ingredience na lotyšský zeleninový koláč:
- 300 g žitné mouky
- 50 g sádla (nebo zakysaná smetana, máslo)
- 1/2 sklenice vody
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1/4 lžičky soli
- 500 g brambor
- 1/2 sklenice mléka
- 50 g zakysané smetany, máslo
- 1/4 lžičky soli
- 500 g mrkve
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 1/2 šálku medu
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžíce medu
- 1/4 lžičky vanilkového
- 1/4 lžičky skořice
Příprava lotyšského zeleninového koláče
Vepřové sádlo nebo máslo rozmíchejte s teplou vodou. Přidejte kmín. Udělejte hladké těsto. Na vále rozválejte těsto na plát vysoký 3-5 mm. Potom si vykrojte miskou kolečka okraje zvedněte na výšku 2 cm a položte je na plech s pečícím papírem.1.Bramborová náplň
Prolisujte vařené brambory, přidejte mléko, máslo, sůl a promíchejte. Bramborovou náplň dejte z jedné třetiny na placičky z těsta.
2. Mrkvová náplň
Vařenou mrkev rozmixujte , smíchejte s medem, zakysanou smetanou a vejci. Náplň přidejte na bramborovou.
Pečete v mírně vyhřáté trouběte tak dlouho, dokud náplň nezezlátne a těsto je křupavé. Hned po upečení na vrch přidejte zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem a medem. Posypejte cukrem a skořicí.
Autor: Liv
Sklandu rauši je druh žemlí či koláčů tradiční pro nejzápadnější lotyšský kraj Kurzeme. Připravují se z žitné mouky s mrkvovou a bramborovou, jablečnou či tvarohovou náplní. lotyšský zeleninový koláč
Nejlepší recept
330
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ