Lotyšský zeleninový koláč - sklandu rauši

10.11 2015|Bezmasá jídla
Lotyšský zeleninový koláč -  sklandu rauši

Sklandu rauši je druh žemlí či koláčů tradiční pro nejzápadnější lotyšský kraj Kurzeme. Připravují se z žitné mouky s mrkvovou a bramborovou, jablečnou či tvarohovou náplní. Jejich název je odvozen ze slova, které znamená "ohrádka". Koláče totiž mají zvýšený okraj, který udržuje náplň a dodává buchtě pěkný vzhled.

Ingredience na lotyšský zeleninový koláč:

  • 300 g žitné mouky
  • 50 g sádla (nebo zakysaná smetana, máslo)
  • 1/2 sklenice vody
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1/4 lžičky soli
Bramborová náplň:
  • 500 g brambor
  • 1/2 sklenice mléka
  • 50 g zakysané smetany, máslo
  • 1/4 lžičky soli
Mrkvová náplň
  • 500 g mrkve
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/2 šálku medu
Vrchní vrstva
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 lžičky vanilkového
  • 1/4 lžičky skořice

Příprava lotyšského zeleninového koláče

Vepřové sádlo nebo máslo rozmíchejte s teplou vodou. Přidejte kmín. Udělejte hladké těsto. Na vále rozválejte těsto na plát vysoký 3-5 mm. Potom si vykrojte miskou kolečka okraje zvedněte na výšku 2 cm a položte je na plech s pečícím papírem.

1.Bramborová náplň
Prolisujte vařené brambory, přidejte mléko, máslo, sůl a promíchejte. Bramborovou náplň dejte z jedné třetiny na placičky z těsta.

2. Mrkvová náplň
Vařenou mrkev rozmixujte , smíchejte s medem, zakysanou smetanou a vejci. Náplň přidejte na bramborovou.

Pečete v mírně vyhřáté trouběte tak dlouho, dokud náplň nezezlátne a těsto je křupavé. Hned po upečení na vrch přidejte zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem a medem. Posypejte cukrem a skořicí.

Autor: Liv

Sklandu rauši je druh žemlí či koláčů tradiční pro nejzápadnější lotyšský kraj Kurzeme. Připravují se z žitné mouky s mrkvovou a bramborovou, jablečnou či tvarohovou náplní. lotyšský zeleninový koláč
Nejlepší recept

 302 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ