Falafel - originální recept z Libanonu
Quinoa s vejcem a chřestem
Tacos: Chutné občerstvení za 15 minut
Výborné kapustové zelí s parmezánem
6 tipů na zdravé snídaně pro lenochy
Indické biryani krok za krokem
Dopřejte si jednoduchý čočkový salát s červenou cibulí
Pečené batáty s cizrnou
Recept na nejlepší bramboráky
Quinoa s vejcem a chřestem
Tacos: Chutné občerstvení za 15 minut
Výborné kapustové zelí s parmezánem
6 tipů na zdravé snídaně pro lenochy
Indické biryani krok za krokem
Dopřejte si jednoduchý čočkový salát s červenou cibulí
Pečené batáty s cizrnou
Recept na nejlepší bramboráky
Falafel - originální recept z Libanonu
Originální falafel - to jsou delikátní, křupavé kuličky s opojnou vůní orientálního koření, které přišly z východu a prakticky dobily cel svět. A není divu, protože falafel je naprosto univerzální. Navíc může být kombinováno s jakýmikoliv omáčkami a kořením. Přidává se do salátu a obvykle se podává zabalený v pita chlebu.
Ingredience na falafel s cizrnou a fazolemi:
- 100 g cizrny
- 200 g fazolí
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička koriandru
- 1/5 lžičky libanonské směsi 7 koření
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek petržele
- 4 lžíce sezamových semínek
- olej na smažení
- cibule
- sůl
Příprava falafel:
Večer předem si namočte cizrnu a fazole ve studené vodě. Ráno je pak slijte a rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka. Přidejte sůl, nasekanou cibuli, rozdrcený česnek. Vše dobře promíchejte. Na závěr přidejte čerstvé bylinky a koření. Vše promíchejte a vytvořte kuličky. V pánvi rozehřejte dostatek oleje a falafel osmažte dozlatova. Podávejte se zeleninou, dresingem a pita chlebem.O falafelu
Není to náhoda, že na Blízkém východě se o původu kuliček falafel vede stále napjatá debata. Někteří vědci se domnívají, že původ tohoto pokrmu pochází ze starověkého Egypta, zatímco jiní připisují zásluhu Izraeli, Libanonu, Pákistánu, Sýrii nebo Jordánsku. Pokud máte to štěstí navštívit jednu z uvedených zemí, určitě si národní dědictví v podobě falafelu nenechte ujít. A pokud cestu do těchto destinací v nejbližší době neplánujete, nezoufejte, chutné falafel si uvaříme doma. Nejdůležitější je znát několik tajemství přípravy, které si řekneme v následujících řádcích.Základní ingredience na falafel
Základem cizrnových falafel jsou cizrna, fazole nebo hrách. Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje hodně železa (více než jiné druhy luštěnin), ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Cizrnu lze použít v prevenci i terapii civilizačních onemocnění (od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva). Udržuje jemnou a pevnou pokožku. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.Vyberte si texturu
Některé kuchařky z východu se domnívají, že struktura na falafel by měla být ideálně měkká a dokonalé hladká, zatímco jiné trvají na tom, že ideální falafel by měl být ještě s kousky cizrny. Pokud jde o měkké a nadýchané falafel, tak těch některé kuchařky dosáhnou pomocí prášku do pečiva nebo jedlé sody.Přidání zeleniny
Chcete-li, aby měl váš falafel zvláštní chuť, můžete použít zeleninu. Je pravidlem, že do většiny receptů patří cibule nebo zelená cibule. Některé kuchařky preferují falafel s intenzivní česnekovou příchutí. Do falafelu ovšem můžete přidat i celer nebo chili. Ale nezapomeňte, že každá z těchto ingrediencí má silnou chuť a pokud to přeženete, můžete zabít chuť i vůni pokrmu. Totéž platí o bylinkách a koření.Koření a ostrost falafel
Východ by nebyl východ, kdyby v kuchyni nepoužíval velké množství bylin a koření. Klasicky se falafel kombinuje s petrželí a koriandrem, ale můžete přidat i jiné bylinky dle vlastní chuti. Pokud jde o okoření, ideální variantou je směs 7 libanonských koření. Pokud směs nesežene, pak si ji můžete připravit sami smícháním 1/4 lžičky černého pepře, 1/4 lžičky mleté skořice, zázvoru, nového koření a muškátového oříšku. Některé kuchařky doporučují mletý koriandr, kmín, kajenský pepř a červené chili vločky, ale je to otázka chuti. Dalším důležitým prvkem je sůl.Výroba falafel
Ideální velikost falafel je 2-4 cm v průměru. Při této velikosti se kuličky uvnitř rovnoměrně uvaří. Chcete-li své falafel nějak obzvláštnit, obalte je třeba v sezamu. Výborné jsou falafel smažené. Není to sice nejzdravější varianta, ale když je po usmažení osušíte do papírové úterky a budeteje podávat se zeleninovým salátem, tak tu nezdravost malinko vykompenzujete.
Autor: Jada
Falafel - originální recept z Libanonu. Milujete východní kuchyni? Pak určitě musíte vyzkoušet cizrnové karbanátky falafel. Připravili jsme pro vás falafel originální recept
Nejlepší recept
310
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ