4 nejchutnější recepty na míchaná vejce z celého světa

19.03 2015|Bezmasá jídla
4 nejchutnější recepty na míchaná vejce z celého světa

Vejce jsou součástí jídelničku lidí již od starověku. Jsou výživné, zdravé a mohou soutěžit s masem v množství esenciálních aminokyselin. Zajímá vás, jak vejce připravují v zahraničí? Připravili jsme pro vás 9 nejlepších receptů na vejce z celého světa.

1. Shakshuka

Shakshuka se připravuje z vajec, rajčat a feferonek. Navzdory tomu, že se Shakshuka objevila nejdříve v severní Africe, uznání našla až v Izraeli. Pokrm si tam můžete dát k snídani, obědu, ale v žádném případě ne k večeři. Taková je zkrátka tradice. Existuje nespočet variant tohoto pokrmu, princip přípravy a základní ingredience však zůstávají stejné.

Ingredience na Shakshuku:

  • 6 velkých vajec
  • cibule na plátky
  • červená paprika na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku na tenké plátky
  • lžička mletého kmínu
  • lžička sladké papriky
  • 1/8 lžičky kájenského pepře
  • rajčatová pasata
  • 1 a 1/4 šálku strouhané fety
  • pár nasekaných lístků koriandru


Příprava:

Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Na pánvi osmahněte cibuli a papriky. Vařte zhruba 20 minut, dokud nezměknou. Přidejte česnek, kmín, mletou papriku a kájenský pepř. Vařte doměkka asi 1 minutu. Zalijte rajčatovou omáčkou, přidejte 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře a duste, dokud omáčka nezhustne (asi 10 minut). Vmíchejte sýr feta. Na směs opatrně rozklepněte vejce. Osolte a opepřete a dejte do trouby na 7 až 10 minut. Před podáváním posypejte koriandrem.

Shakshuka


2. Frittata

Frittata je italská omeleta plněná sýrem, zeleninou, klobásou nebo masem. Obvykle se smaží na pánvi, ale někteří ji začali péct i v troubě. Italové připravují mnoho variant této pochoutky. Neapolská frittata se připravuje s těstovinami. Tradiční rolnická frittata obsahuje pórek a parmazán.

Ingredience na frittatu:

  • 6 vajec
  • olej
  • sůl a pepř
  • stroužek česneku
  • lžíci petržele
  • 20 g másla
  • 50 g cukiny
  • parmezán

Příprava:

Cuketu nakrájejte na kostičky. Osmahněte cuketu společně s česnekem a petrželí na olivovém oleji (asi 10 minut). Osolte a opepřete. Přidejte vejce a tři lžičky nastrouhaného parmezánu. Promíchejte s cuketou. Na závěr přidejte máslo.

Frittata


3. Ztracené vejce

Ztracené vejce je tradiční francouzská receptura. Vejce se sází do horké vody bez skořápky a výsledkem je svěží vejce s tekutým bílkem. Pošírované vejce jsou základem pro přípravu různých pokrmů, jako například vejce Benedikt. Sázená vejce jsou výborná s křupavým toastem a grilovanými rajčaty. Na závěr je doporučujeme posypat sýrem.

Ingredience na ztracená vejce:

  • 6 vajec
  • 350 ml octu
  • 350 ml vody

Příprava:

Vodu s octem přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny velmi opatrně rozklepněte vejce. Vařte přibližně 4 minuty. Poté výjměte a odkrojte roztřepené konce. Přelijte studenou vodou a nechte vychladnout.

Vejce Benedikt


4. Huevos Rancheros

Huevos rancheros pochází z mexické kuchyně. V doslovném překladu tento recept znamená "vejce na venkově". Mexická smažená vejce s paprikou, fazolemi a pikantní chilli omáčkou
se podávají s tortilou.

Ingredience na huevos rancheros:

  • 420 g loupaných rajčat
  • 1/4 šálku koriandru
  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 paprička jalapeno
  • 1/2 lžičky soli
  • hrst klobásky chorizo na plátky
  • olej
  • 4 kukuřičné tortily
  • 1/5 šálku fazolí z konzervy
  • 4 velké vejce
  • 1 avokádo na ozdobu
  • 3/4 šálku strouhaného sýru

Příprava huevos rancheros:

Rozmixujte rajčata, koriandr, cibuli, česnek, jalapeno a sůl. Omáčku dejte na pánev a duste na mírném ohni asi 10 minut. Poté zakryjte a udržujte v teple při nízké teplotě. Ve velké pánvi opečte na pět minut chorizo a přidejte do omáčky. Na pánvi smahněte tortilu, asi 30 sekund. Pak ohřejte i fazole a rozložte je na tortilu. Vejce opečte na pánvi a přidejte na tortilu, polijte rajčatovou omáčkou a posypejte sýrem, nakrájeným avokádem a koriandrem. Na závěr můžete přizdobit kopečkem zakysané smetany.

Huevos rancheros



Autor: Jada

4 nejchutnější recepty na míchaná vejce z celého světa. Vejce jsou jednou z hlavních součástí jídelničku lidí již od starověku. Jsou výživné, zdravé a mohou soutěžit s masem v množství esenciálních aminokyselin.
Nejlepší recept

Téma: Snídaně
 302 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ