8 lahodných dresinků místo majonézy
Cizrnový hummus se sladkým bramborem a ořechy
Recept na domácí kečup
Luxusní avokádová pomazánka
Lahodná cibulová marmeláda k masu
7 originálních marinád na grilování
Tkemali - tradiční gruzínská omáčka ze švestek k masu i zelenině
Cizrnový hummus se sladkým bramborem a ořechy
Recept na domácí kečup
Luxusní avokádová pomazánka
Lahodná cibulová marmeláda k masu
7 originálních marinád na grilování
Tkemali - tradiční gruzínská omáčka ze švestek k masu i zelenině
8 lahodných dresinků místo majonézy
Majonéza není úplně zdravý produkt, a to dokonce, i když si ji připravíte sami doma. Proto jsme si pro vás připravili neméně chutné a velmi užitečné alternativní zálivky, které změní chuť vašich jídel.
Majonéza po dlouho dobu zůstávala neodmyslitelnou a nedílnou součástí domácí kuchyně. Saláty, obědy, svačinky – tato omáčka se používá k vytvoření celého seznamu různých pokrmů. Nicméně majonéza zůstává nejkontroverznějším produktem. V zásadě není vůbec přínosná, protože obsahuje škodlivé tuky, konzervační látky a další přísady. Dokonce, i když si připravujete majonézu domácí, má určité nevýhody: omáčka je velmi kalorická a není vhodná pro každodenní užívání. Nabízíme vám výběr několika receptů na výborné omáčky, které se stanou vynikající alternativou vysokokalorické majonézy. Poznamenejte si je!
2. Osolte a opepřete.
3. Přidejte olivový olej. Rozmixujte do hladka.
4. Můžete podávat. Ozdobte lístkem bazalky.
2. Smíchejte všechny přísady v misce nebo nádobě od mixéru. Dobře rozmixujte.
3. Můžete podávat.
2. Přidejte prolísovaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli. Smažte, dokud nezměkne.
3. Vsypte květák a přilijte mandlové mléko. Osolte.
4. Duste 10 – 15 minut.
5. Přelijte výslednou hmotu do mixéru. Přidejte droždí a citronovou šťávu. Mixujte do hladka. Hotovo!
2. Přidejte cibuli nakrájenou na půlkruhy. Posolte. Vařte, míchejte, dokud nebude cibule zlatavě hnědá.
3. Dejte cibuli pryč z ohně a nechte mírně vychladnout.
4. Ve středně velké misce smíchejte cibuli, smetanový sýr, kysanou smetanu, nasekanou jarní cibulku. Posolte a opepřete.
5. Vlijte omáčku do misky a podávejte.
2. Přidejte sezamový olej a promíchejte.
3. Přidejte sojovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno. Promíchejte, aby nevznikly hrudky.
4. Opražte semínka na suché pánvi, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
5. Přidejte opražená semínka do omáčky a promíchejte.
2. Přidejte mouku a vařte 3 minuty.
3. Odstavte z ohně a přidejte žloutek, aniž byste přestali míchat.
4. Přidejte šťávu z půlky citronu, máslo, hořčici a kurkumu a pokračujte v intenzivním míchání.
5. Dochuťte solí a pepřem.
6. Před podáváním nechte vychladnout.
2. Smíchejte avokádo, kysanou smetanu, ocet, olivový olej, kudrnku a kopr v kuchyňském robotu nebo mixéru, dokud nezískáte hladkou hmotu.
3. Přelijte omáčku do malé misky.
4. Posypte nasekanou kudrnkou.
5. Podávejte s bramborovými lupínky.
2. Smíchejte je se zbývajícími přísadami a mixujte v mixéru po dobu 30 sekund.
3. Můžete podávat.
Autor: Tar
1. Pesto
Pesto je oblíbená italská omáčka. Její hlavní ingrediencí je voňavá bazalka, která okamžitě dodá vynikající chuť jakémukoliv pokrmu. Přidejte pesto do zeleninového salátu, kombinujte s kuřecím masem i rybami.Ingredience na pesto:
- 1 šálek bazalky
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce cedrových oříšků
- 1/3 šálku strouhaného tvrdého sýru
- sůl a pepř dle chuti
- 1/3 šálku olivového oleje
Příprava pesta:
1. V misce rozmixujte bazalku, česnek, cedrové oříšky a sýr.2. Osolte a opepřete.
3. Přidejte olivový olej. Rozmixujte do hladka.
4. Můžete podávat. Ozdobte lístkem bazalky.
2. Tvarohovo–jogurtová omáčka
Něžná chuť tvarohovo–jogurtové omáčky jistě zachutná všem bez výjimky. S takovou omáčkou jsouchléb, zelenina, ryba a mořské plody ještě chutnější.Ingredience na tvarohovo-jogurtovou omáčku:
- 200 ml nízkotučného jogurtu
- 200 g zrnitého tvarohu
- 2 vařené vaječné žloutky
- 2 lžičky hořčice
- sůl dle chuti
Příprava tvarohovo-jogurtové omáčky:
1. Tvaroh protlačte sítem.2. Smíchejte všechny přísady v misce nebo nádobě od mixéru. Dobře rozmixujte.
3. Můžete podávat.
3. Alfrédo
Italská omáčka „Alfrédo“ je vynikající alternativou majonézy. V Itálii se tato omáčka používá při vaření stejnojmenných těstovin, ale není to její jediné využití. Omáčka se ideálně hodí k jídlům z ryb a mořských plodů, masa, drůbeže a také k zelenině.Ingredience na alfrédo:
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 3 šálky květáku
- 2 šálky mandlového mléka
- špetka soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce droždí
Příprava alfréda:
1. Na pánvi zahřejte olivový olej.2. Přidejte prolísovaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli. Smažte, dokud nezměkne.
3. Vsypte květák a přilijte mandlové mléko. Osolte.
4. Duste 10 – 15 minut.
5. Přelijte výslednou hmotu do mixéru. Přidejte droždí a citronovou šťávu. Mixujte do hladka. Hotovo!
4. Cibulová omáčka
Milovníci bohatých aromatických kombinací ocení cibulovou omáčku. Zvláště harmonicky se odkryje v kombinaci s masovými a rybími pokrmy, ale může být použita také jako omáčka do sendvičů a chlebíčků.Ingredience na cibulovou omáčku:
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- sůl a pepř dle chuti
- 240 g smetanového sýra
- šálek zakysané smetany 2 lžíce nakrájené jarní cibulky
Příprava cibulové omáčky:
1. Máslo ohřejte na středním ohni na velké pánvi.2. Přidejte cibuli nakrájenou na půlkruhy. Posolte. Vařte, míchejte, dokud nebude cibule zlatavě hnědá.
3. Dejte cibuli pryč z ohně a nechte mírně vychladnout.
4. Ve středně velké misce smíchejte cibuli, smetanový sýr, kysanou smetanu, nasekanou jarní cibulku. Posolte a opepřete.
5. Vlijte omáčku do misky a podávejte.
5. Ořechová omáčka
Ořechová omáčka má pronikavou chuť, které potřebuje vhodného společníka. Bude skvělým doplňkem ke grilované zelenině, ke kuřecímu či rybám, stejně jako k sýrovým pokrmům.Ingredience na ořechovou omáčku:
- 4 lžíce arašídového másla
- 180-200 ml vody
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 3 lžičky jablečného octu
- 2 lžičky rýžového vína nebo Martini
- 2 lžíce slunečnicových semínek
Příprava ořechové omáčky:
1. Arašídovou pastu vložte do malého hrnce a promíchejte s vodou. Při nízké teplotě doveďte k varu.2. Přidejte sezamový olej a promíchejte.
3. Přidejte sojovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno. Promíchejte, aby nevznikly hrudky.
4. Opražte semínka na suché pánvi, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
5. Přidejte opražená semínka do omáčky a promíchejte.
6. Smetanová omáčka s kurkumou
Kurkuma je hravé indické koření, které dokáže dozdobit jakýkoliv pokrm. Smetanovou omáčku s kurkumou použijte při vaření drůbežích pokrmů.Ingredience na smetanovou omáčku s kurkumou:
- 1/2 citronu
- 1 žloutek
- 200 ml mléka
- 1 lžíce mouky
- lžíce hořčice
- lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl a pepř dle chuti
Příprava smetanové omáčky s kurkumou:
1. V pánvi zahřejte mléko na střední teplotu.2. Přidejte mouku a vařte 3 minuty.
3. Odstavte z ohně a přidejte žloutek, aniž byste přestali míchat.
4. Přidejte šťávu z půlky citronu, máslo, hořčici a kurkumu a pokračujte v intenzivním míchání.
5. Dochuťte solí a pepřem.
6. Před podáváním nechte vychladnout.
7. Omáčka z avokáda
Avokádo je překrásná a zdravá alternativa k majonéze. Složení tohoto ovoce obsahuje tuky, které dělají omáčku ve svém základu výživnou a prospěšnou pro srdce a krevní cévy.Ingredience na omáčku z avokáda:
- 2 avokáda
- 1/2 šálku smetany
- 2 lžíce jablečného octu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kudrnky
- špetka soli
Příprava omáčky z avokáda:
1. Avokádo očistěte a odstraňte pecku.2. Smíchejte avokádo, kysanou smetanu, ocet, olivový olej, kudrnku a kopr v kuchyňském robotu nebo mixéru, dokud nezískáte hladkou hmotu.
3. Přelijte omáčku do malé misky.
4. Posypte nasekanou kudrnkou.
5. Podávejte s bramborovými lupínky.
8. Smetanová omáčka s hořčicí
Chcete vytvořit dokonalou omáčku, která bude skvělým doplňkem pro pokrmy z masa, drůbeže a ryb? Smíchejte smetanu s hořčicí. Bohatá chuť omáčky vás příjemně překvapí.Ingredience smetanovou omáčku s hořčicí:
- 2 vařené vaječné žloutky
- 200 g smetany
- lžíce dijonské hořčice
- sůl dle chuti
Příprava smetanové omáčky s hořčicí:
1. Rozmělněte vaječné žloutky se zakysanou smetanou.2. Smíchejte je se zbývajícími přísadami a mixujte v mixéru po dobu 30 sekund.
3. Můžete podávat.
Autor: Tar
8 lahodných dresinků místo majonézy. Nezdravá majonéza se dá nahradit zdravými domácími omáčkami. Vyzkoušejte omáčku ze smetany, avokáda, tavrohu
Nejlepší recept
340
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ