8 lahodných dresinků místo majonézy

8 lahodných dresinků místo majonézy

Majonéza není úplně zdravý produkt, a to dokonce, i když si ji připravíte sami doma. Proto jsme si pro vás připravili neméně chutné a velmi užitečné alternativní zálivky, které změní chuť vašich jídel.

Majonéza po dlouho dobu zůstávala neodmyslitelnou a nedílnou součástí domácí kuchyně. Saláty, obědy, svačinky – tato omáčka se používá k vytvoření celého seznamu různých pokrmů. Nicméně majonéza zůstává nejkontroverznějším produktem. V zásadě není vůbec přínosná, protože obsahuje škodlivé tuky, konzervační látky a další přísady. Dokonce, i když si připravujete majonézu domácí, má určité nevýhody: omáčka je velmi kalorická a není vhodná pro každodenní užívání. Nabízíme vám výběr několika receptů na výborné omáčky, které se stanou vynikající alternativou vysokokalorické majonézy. Poznamenejte si je!

1. Pesto

Pesto je oblíbená italská omáčka. Její hlavní ingrediencí je voňavá bazalka, která okamžitě dodá vynikající chuť jakémukoliv pokrmu. Přidejte pesto do zeleninového salátu, kombinujte s kuřecím masem i rybami.

Ingredience na pesto:

  • 1 šálek bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce cedrových oříšků
  • 1/3 šálku strouhaného tvrdého sýru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1/3 šálku olivového oleje

Příprava pesta:

1. V misce rozmixujte bazalku, česnek, cedrové oříšky a sýr.

2. Osolte a opepřete.

3. Přidejte olivový olej. Rozmixujte do hladka.

4. Můžete podávat. Ozdobte lístkem bazalky.


2. Tvarohovo–jogurtová omáčka

Něžná chuť tvarohovo–jogurtové omáčky jistě zachutná všem bez výjimky. S takovou omáčkou jsouchléb, zelenina, ryba a mořské plody ještě chutnější.

Ingredience na tvarohovo-jogurtovou omáčku:

  • 200 ml nízkotučného jogurtu
  • 200 g zrnitého tvarohu
  • 2 vařené vaječné žloutky
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl dle chuti

Příprava tvarohovo-jogurtové omáčky:

1. Tvaroh protlačte sítem.

2. Smíchejte všechny přísady v misce nebo nádobě od mixéru. Dobře rozmixujte.

3. Můžete podávat.


3. Alfrédo

Italská omáčka „Alfrédo“ je vynikající alternativou majonézy. V Itálii se tato omáčka používá při vaření stejnojmenných těstovin, ale není to její jediné využití. Omáčka se ideálně hodí k jídlům z ryb a mořských plodů, masa, drůbeže a také k zelenině.

Ingredience na alfrédo:

  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 3 šálky květáku
  • 2 šálky mandlového mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce droždí

Příprava alfréda:

1. Na pánvi zahřejte olivový olej.

2. Přidejte prolísovaný česnek a na jemno nakrájenou cibuli. Smažte, dokud nezměkne.

3. Vsypte květák a přilijte mandlové mléko. Osolte.

4. Duste 10 – 15 minut.

5. Přelijte výslednou hmotu do mixéru. Přidejte droždí a citronovou šťávu. Mixujte do hladka. Hotovo!


4. Cibulová omáčka

Milovníci bohatých aromatických kombinací ocení cibulovou omáčku. Zvláště harmonicky se odkryje v kombinaci s masovými a rybími pokrmy, ale může být použita také jako omáčka do sendvičů a chlebíčků.

Ingredience na cibulovou omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • sůl a pepř dle chuti
  • 240 g smetanového sýra
  • šálek zakysané smetany 2 lžíce nakrájené jarní cibulky

Příprava cibulové omáčky:

1. Máslo ohřejte na středním ohni na velké pánvi.

2. Přidejte cibuli nakrájenou na půlkruhy. Posolte. Vařte, míchejte, dokud nebude cibule zlatavě hnědá.

3. Dejte cibuli pryč z ohně a nechte mírně vychladnout.

4. Ve středně velké misce smíchejte cibuli, smetanový sýr, kysanou smetanu, nasekanou jarní cibulku. Posolte a opepřete.

5. Vlijte omáčku do misky a podávejte.


5. Ořechová omáčka

Ořechová omáčka má pronikavou chuť, které potřebuje vhodného společníka. Bude skvělým doplňkem ke grilované zelenině, ke kuřecímu či rybám, stejně jako k sýrovým pokrmům.

Ingredience na ořechovou omáčku:

  • 4 lžíce arašídového másla
  • 180-200 ml vody
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžičky jablečného octu
  • 2 lžičky rýžového vína nebo Martini
  • 2 lžíce slunečnicových semínek

Příprava ořechové omáčky:

1. Arašídovou pastu vložte do malého hrnce a promíchejte s vodou. Při nízké teplotě doveďte k varu.

2. Přidejte sezamový olej a promíchejte.

3. Přidejte sojovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno. Promíchejte, aby nevznikly hrudky.

4. Opražte semínka na suché pánvi, dokud nebudou mít zlatavou barvu.

5. Přidejte opražená semínka do omáčky a promíchejte.


6. Smetanová omáčka s kurkumou

Kurkuma je hravé indické koření, které dokáže dozdobit jakýkoliv pokrm. Smetanovou omáčku s kurkumou použijte při vaření drůbežích pokrmů.

Ingredience na smetanovou omáčku s kurkumou:

  • 1/2 citronu
  • 1 žloutek
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce mouky
  • lžíce hořčice
  • lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava smetanové omáčky s kurkumou:

1. V pánvi zahřejte mléko na střední teplotu.

2. Přidejte mouku a vařte 3 minuty.

3. Odstavte z ohně a přidejte žloutek, aniž byste přestali míchat.

4. Přidejte šťávu z půlky citronu, máslo, hořčici a kurkumu a pokračujte v intenzivním míchání.

5. Dochuťte solí a pepřem.

6. Před podáváním nechte vychladnout.


7. Omáčka z avokáda

Avokádo je překrásná a zdravá alternativa k majonéze. Složení tohoto ovoce obsahuje tuky, které dělají omáčku ve svém základu výživnou a prospěšnou pro srdce a krevní cévy.

Ingredience na omáčku z avokáda:

  • 2 avokáda
  • 1/2 šálku smetany
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kudrnky
  • špetka soli

Příprava omáčky z avokáda:

1. Avokádo očistěte a odstraňte pecku.

2. Smíchejte avokádo, kysanou smetanu, ocet, olivový olej, kudrnku a kopr v kuchyňském robotu nebo mixéru, dokud nezískáte hladkou hmotu.

3. Přelijte omáčku do malé misky.

4. Posypte nasekanou kudrnkou.

5. Podávejte s bramborovými lupínky.


8. Smetanová omáčka s hořčicí

Chcete vytvořit dokonalou omáčku, která bude skvělým doplňkem pro pokrmy z masa, drůbeže a ryb? Smíchejte smetanu s hořčicí. Bohatá chuť omáčky vás příjemně překvapí.

Ingredience smetanovou omáčku s hořčicí:

  • 2 vařené vaječné žloutky
  • 200 g smetany
  • lžíce dijonské hořčice
  • sůl dle chuti

Příprava smetanové omáčky s hořčicí:

1. Rozmělněte vaječné žloutky se zakysanou smetanou.

2. Smíchejte je se zbývajícími přísadami a mixujte v mixéru po dobu 30 sekund.

3. Můžete podávat.

Autor: Tar

8 lahodných dresinků místo majonézy. Nezdravá majonéza se dá nahradit zdravými domácími omáčkami. Vyzkoušejte omáčku ze smetany, avokáda, tavrohu
Nejlepší recept

 340 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ