Tkemali - tradiční gruzínská omáčka ze švestek k masu i zelenině

Tkemali - tradiční gruzínská omáčka ze švestek k masu i zelenině

Pikantní omáčka Tkemali pochází z Gruzie. Ti, kteří tento důmyslný a přitom jednoduchý kulinářský zázrak nezkusili, by to rozhodně měli napravit. Věřte, že kečup už nebudete potřebovat. S trochou úsilí si totiž můžete připravit všestrannou omáčku vhodnou na ryby i na maso., která je navíc i zdravá.

Ingredience:

  • 2 kg švestek, mirabelek nebo myrobalánu
  • 100 g cukru
  • lžička soli
  • 80 g zelených bylinek (máta, kopr, petržel, estragon, bazalka)
  • 1 palice česneku
  • 2-3 bobkové listy
  • 3-4 kuličky nového koření
  • 5 g koření chmeli-suneli (lze koupit online, nebo v ruských obchodech s potravinami)
  • 5 g mletého koriandru
  • 50 ml vody

Příprava:

Do velkého hrnce nalijeme vodu a přidáme švestky nebo mirabelky, bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu, poté snížíme plamen a vaříme zhruba 15 minut. Mícháme, aby se hmota nepřipálila. Mezitím si oloupeme česnek a společně s pálivou papričkou a bylinkami jej rozmixujeme v mixéru. Pokud chcete méně ostrou omáčku, pálivou papričku vynechte.

Změklé švestky odstavíme z plamene a necháme mírně vychladnout. Hmotu protřeme sítem, tak abychom odstranili slupku a kostky. Přidáme do ní koření - sůl, cukru, chmeli-suneli a koriandr. Promícháme a vrátíme na sporák. Přidáme směs česneku a zelených bylinek a za stálého míchání pokračujeme v zahřívání zhruba 15 minut. Hotovou směs ještě horkou nalijeme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a překlopíme dnem vzhůru.

Autor: jad

Pokud milujete gruzínskou kuchyni, pak vám určitě neunikl název Tkemali. Pikantní a zdravá omáčka ze švestek se podává k masu i rybám a je naprosto vynikající.
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ