7 originálních marinád na grilování

7 originálních marinád na grilování

Připravujte gril, chystejte špízy: dnes jsme si pro vás připravili nejlepší recepty na marinády. Vyberte si, se kterou marinádou připravíte hlavní jídlo vašeho dalšího pikniku!

1. Pikantní marináda s hořčicí a vínem

Vynikající aromatická variace na téma hořčicových marinád na maso, které jsou jistou výhrou v loterii.

Ingredience na pikantní marinádu z hořčice a vína:

  • 1 hrnek dijonské hořčice
  • ½ hrnku suchého bílého vína
  • 3 polévkové lžíce hořčičného prášku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce šalvěje
  • 3 polévkové lžíce estragonu
  • Pepř dle chuti
  • Med dle chuti

Příprava:

1. Všechny ingredience promíchejte v mixéru, dokud nevznikne hladká hmota.

2. Maso směsí potřete a nechte jej v marinádě alespoň jednu hodinu.


2. Česneková marináda na kuře

Tento recept se může zdá až velice prostý a konzervativní, ale naše česneková marináda vás příjemně překvapí svou jednoduchou přípravou a elegantní chutí.

Ingredience na česnekovou marinádu na kuře:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce oregana
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava česnekové marinády na kuře:

1. Všechny ingredience smíchejte v mixéru, dokud nevznikne hladká hmota.

2. Naložte kuře do marinády, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. Minimální doba marinování je 20 minut, optimální doba je hodina a půl.


3. Marináda se sezamem na jehněčí

Dobře připravit jehněčí je velmi, velmi těžké. Pokud chcete zvýšit své šance na úspěch, zkuste uvařit maso v této voňavé marinádě.

Ingredience na marinádu na jehněčí:

  • 150 g jemně nasekaného koriandru
  • 150 g na jemno nakrájeného česneku
  • šťávu z jednoho citronu
  • 200 g sezamu
  • 270 ml rostlinného oleje
  • sůl a kajenský pepř dle chuti
  • 3/4 hrnku vody

Příprava marinády na jehněčí:

1. Rozmělněte koriandr a česnek, v mixéru rozmixujte do homogenní hmoty sezamové semena s vodou.

2. Ke vzniklé pastě přidejte rozmělněný česnek a koriandr, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř. Znova promíchejte.

3. Nakládané maso nechte odstát na 4 hodiny.


4. Ananasovo–citrusová marináda

Tato výrazná a šťavnatá marináda je skvělá jak na ryby, tak i na maso a kuře. Každému jídlu dodá jedinečný nádech svěžesti a významnosti.

Ingredience na ananasovo-citrusovou marinádu:

  • šťáva z jednoho pomeranče
  • šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou limetek
  • šťáva a nastrouhaná kůra z citronu
  • hrnek ananasového džusu
  • lžíce soli

Příprava ananasovo-citrusové marinády:

1. Všechny ingredience promíchejte ve velké míse, dokud nevznikne jednotná hmota.

2. Marinujte maso nebo drůbež asi 3 hodiny. U ryb stačí půl hodiny.


5. Jemná marináda na drůbež

K jemnému drůbežímu masu – jemná marináda! Doporučujeme vám připravit ji s voňavými bylinkami a jako základ použít kefír.

Ingredience na grilovací marinádu na drůbež:

  • 500 ml plnotučného kefíru
  • 2 zelené chilli papričky bez semen
  • 80 g čerstvého nakrájeného kořene
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 6 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 1,5 lžíce koriandru
  • sůl a pepř

Příprava marinády na kuře:

1. Všechny ingredience, kromě kefíru a koření, rozmixujte v mixéru, dokud nevznikne jednotná hmota.

2. Do směsi nalijte kefír, přidejte koření, sůl a pepř. Znova vše promíchejte.

3. Drůbeží maso nechte v marinádě po dobu asi 6 – 8 hodin.


6. Klasická rybí marináda

Ryba je sama o sobě, jak se říká, jídlo s „charakterem“, proto by marináda neměla přebít její jemnou chuť. Navrhujeme vám udělat tuto univerzální klasickou marinádu.

Ingredience na marinádu na ryby:

  • 2 stroužky rozmělněného česneku
  • 12 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce bazalky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce jemně nasekané petrželky

Příprava marinády na ryby:

1. Veškeré ingredience smíchejte v míse.

2. Rybu potřete marinádou a přeneste ji na potravinářskou fólii. Nechte v chladničce po dobu 1 hodiny.


7. Citronovo–zázvorová marináda na krevety

Krevety prostě milujeme a v této marinádě budou ještě chutnější. Zamilujete se do jemné vůně skořice a pikantních tónů papriky.

Ingredience na marinádu na krevety:

  • hrnek olivového oleje
  • hrnek bílého vína
  • 1-2 cibule nakrájené na jemno
  • 5 stroužků na drobno nakrájeného česneku
  • 3 lžíce zázvoru
  • 2 lžičky cukru
  • 3-4 kusy skořice
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvou citronovou šťávu
  • čerstvou pomerančovou šťávu
  • kůru z jednoho citronu a jednoho pomeranče
  • 6 lžic sladké papriky

Příprava marinády na krevety:

1. Šťávy z ovoce zahřejte v hrnci nad slabým ohněm, přidejte víno a doveďte k varu, dokud kapalina nevyvře asi na polovinu.

2. Ve velké misce důkladně promíchejte všechny ostatní přísady, přidejte k nim citrusovou směs a znovu promíchejte, dokud nevznikne jednotná hmota.

3. Krevety nechte v marinádě půl hodiny

Autor: Tar

7 originálních marinád na grilování. Grilujete maso, ryby nebo třeba krevety? Vyberte si správnou marinádu, které vašemu pokrmu dodá tu správnou chuť
Nejlepší recept

 305 
  Komentáře ( 1 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Alex|30.10 2018 01:13
Super!
Odpovědět
 3