Jarní polévka 5 krát jinak

12.04 2015|Polévky
Jarní polévka 5 krát jinak

Jaro je tady a s ním i jarní virózy a chřipky. Pokud jim chcete předejít, vyzkoušejte změnu jídelníčku, při které byste neměli zapomenout na poctivé polévky.

Jaká by měla být poctivá jarní polévka? V ideálním případě by měla posilnit naši obranyschopnost, měla by nás nasytit vitamíny, živinami a minerály. Na jaře totiž nejvíce trpíme jejich nedostatkem. Tuto práci můžeme bez obav svěřit česneku, citronům nebo čerstvým bylinkám, listům a nati. Polévka by také měla být připravená ze sezónních potravin. Na jaře je proto také jejím základem kořenová zelenina. A nakonec, polévka by také měla obsahovat smetanu nebo těstoviny, které jsou výživné a dodají organismu sílu v ještě poměrně chladném počasí.

V dnešním přehledu jsme pro vás vybrali pět netradičních receptů na jarní polévky, které určitě stojí za pozornost. Suroviny na ně bez problémů seženete od března až do května. Připravte se na spoustu bylinek, česneku a jiných ingrediencí plných vitamínů.

1. KRÉMOVÁ PETRŽELOVÁ POLÉVKA

Tato polévka je celá z petrželové natě. Zdá se vám to netradiční? Smetana a kuřecí vývar přidají polévce na sytosti a strouhaný křen zase dodá pikantní chuť.

Ingredience na petrželovou polévku:

  • 4 svazky čerstvé petrželky
  • 3 polévkové lžíce pravého másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 hrnek smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř podle chuti
  • čerstvý strouhaný křen nebo rukola podle chuti


Příprava petrželové polévky:

Ve středním hrnci dáme vařit vodu, do které přidáme na půl minuty až celou minutu petrželovou nať. Vodu slijeme a nať uchováme v misce s ledovou vodou asi jednu minutu. Vodu opět slijeme, bylinky osušíme a nakrájíme na větší kousky, odložíme stranou. Na středním ohni rozehřejeme máslo. Přidáme k němu rozdrcený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl a pepř. Mícháme 6 minut, dokud cibule nezměkne. Vlijeme vývar se smetanou, přivedeme k varu a dusíme 15 až 20 minut. Potom přidáme petrželku a vaříme dalších pět minut. Poté přilejeme citronovou šťávu a směs přemístíme do mixéru. Mixujeme, dokud nezískáme stejnorodou hmotu, polévku ještě můžeme propasírovat přes jemné sítko. Polévku rozdělíme do misek a ozdobíme ji čerstvě nastrouhaným křenem nebo snítkami rukoly.

Petrželová polévka


CHLEBOVÁ POLÉVKA S ČESNEKEM A KORIANDREM

Lehká polévka plná vitamínů s plnou, lehce ostro2. u chutí a vůní koriandru.

Ingredience na chlebovou polévku:

  • 4 hrnky čerstvého koriandru (natě)
  • 7 stroužků česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 pálivá paprika
  • sůl, pepř podle chuti
  • ½ hrnku olivového oleje
  • 200 g krutonů (opečených kostiček chleba)
  • 8 hrnků kuřecího vývaru
  • 4 vejce

Příprava chlebové polévky:

S pomocí kuchyňského robotu rozmělněte koriandr, obě papriky, česnek, sůl a pepř. Poté přidejte olivový olej a mixujte, dokud nezískáte hotovou směs. Odložte polovinu získané hmoty do misky, přidejte krutony a odložte stranou. Na pánvi rozehřejte zbylou pastu a duste ji na středním ohni dvě až tři minuty. Přidejte vývar, pečlivě rozmíchejte a přiveďte k varu. V menší misce rozmíchejte vejce a opatrně je vlijte do vařící směsi. Vařte 1 minutu. Smíchejte horkou polévku s odloženou pastou s krutony a rozdělte ji na talíře.

Chlebová polévka


3. STUDENÁ MRKVOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU

Dýňovou polévkou dnes již nikoho neudivíte, nicméně její mrkvová verze je stále ještě zvláštností. V dnešním receptu se seznámíte se studeným mrkvovým krémem s kari a medem.

Ingredience na mrkvovou polévku:

  • 3 mrkve
  • 2,5 hrnku čerstvě vymačkané mrkvové šťávy
  • 1 čajová lžička másla
  • 1 čajová lžička medu
  • špetka kari
  • ½ hrnku smetany (s vysokým obsahem tuku)
  • sůl a pepř podle chuti
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • bylinky podle chuti

Příprava mrkvové polévky:

Na středním ohni rozehřejeme očištěnou a nahrubo nakrájenou mrkev, hrnek a čtvrt mrkvové šťávy, máslo, med a špetku kari. Přivedeme k varu a dusíme na mírném ohni zhruba hodinu, dokud mrkev zcela nezměkne. Poté přidáme smetanu, zvětšíme plamen na střední a za stálého míchání vaříme ještě 3 minuty. Vzniklou směs dáme do mixéru, přilejeme zbylou mrkvovou šťávu a mixujeme, dokud nezískáme směs stejnorodé konzistence. Ochutíme solí a pepřem, přelejeme do hrnce a dáme na hodinku chladit do lednice. Bylinky nadrobno nakrájíme a smícháme se zakysanou smetanou. Studenou polévku rozdělíme do talířů (4 porce) a ozdobíme smetanovým krémem s bylinkami.

Mrkvová polévka


4. PÓRKOVÉ PYRÉ S CITRONEM

Přidáním citronové kůry a bílého vína získá tato delikátní pórková polévka ještě lákavější chuť.

Ingredience na pórkové pyré:

  • 2 pórky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce pravého másla
  • 2 citrony, kůra i šťáva
  • 4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • ¼ hrnku suchého bílého vína nebo vermutu
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava pórkového pyré:

Pórek pečlivě umyjeme a nakrájíme na půlkolečka. Nakrájíme také zelenou část stonku. Na středním plameni rozehřejeme máslo, přidáme pórek a prolisovaný česnek. Vaříme asi deset minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přilejeme citronovou šťávu s nastrouhanou kůrou, vývar a víno. Zmírníme plamen a vaříme přibližně jednu hodinu. Hotovou směs rozmixujeme, okořeníme podle chuti a podáváme.

Pórkové pyré


5. KUŘECÍ VÝVAR S TĚSTOVINAMI A PETRŽELKOU

Jednoduchý recept, který stojí za pozornost, je novou verzí kuřecí polévky. Svěží tóny dodá pokrmu celer a spousta bylinek.

Ingredience na kuřecí vývar:

  • 500 – 700 g kuřecího masa
  • 3 mrkve
  • 3 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • půl hlavičky česneku
  • 2,5 hrnku petržele
  • 200 g těstovin
  • sůl a pepř podle chuti


Příprava kuřecího vývaru:
Kuřecí maso dáme do kastrolu a zalejeme ho studenou vodou. Přidáme k němu nadrobno nakrájenou mrkev, cibuli a celer, rozdrcený česnek, půl hrnku petrželové natě a pět kuliček pepře. Osolíme podle chuti, přivedeme k varu a vaříme asi dvě hodiny. Během vaření snímáme z hladiny pěnu a nečistoty. Po dvou hodinách odstavíme polévku z plotny, vývar slejeme a zeleninu s masem dáme do jiné nádoby. Můžeme je upotřebit podle vlastní chuti. Vývar ještě jednou přivedeme k varu, přidáme do něj těstoviny a připravíme je podle návodu na obalu. Vmícháme zbylé dva hrnky petrželové natě a vaříme ještě minutu. Ochutíme a podáváme.

Autor: Jada

Jarní polévka 5 krát jinak. Jaká by měla být poctivá jarní polévka? V ideálním případě by měla posilnit naši obranyschopnost, měla by nás nasytit vitamíny.. Jarní polévky jsou..
Nejlepší recept

 300 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ