Frankfurtská polévka: Klasika, která zahřeje i zasytí – výživové hodnoty a recept

03.05 2025|Polévky
Frankfurtská polévka: Klasika, která zahřeje i zasytí – výživové hodnoty a recept

Voňavá, krémová a s jemně pikantním nádechem – frankfurtská polévka je školní klasikou, která si své místo na stole právem drží i dnes. Spojení brambor, párku, cibule a papriky vytváří jednoduchou, ale výjimečně lahodnou kombinaci, která zahřeje a zasytí. Připravte si ji doma podle tradičního receptu a přeneste se zpět do dětství – s lžící v ruce a úsměvem na tváři.

Ingredience na frankfurtskou polévku:

  • 3-4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 kostka masoxu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g frankfurtských párků
  • 1 menší brambora
  • trochu mléka (cca 60 ml)
  • majoránka

Příprava frankfurtské polévky:


1. V hrnci zahřejeme olej, přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a osmažíme do změknutí. Zasypeme moukou a za stálého míchání upražíme jíšku. Odstavíme a vmícháme papriku.

2. Zalijeme studenou vodou (cca 1,2 l) a dobře rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme masox, na kostičky pokrájenou bramboru a přivedeme k varu. Pomalu vaříme do změknutí brambor.

3. Až jsou brambory měkké, přidáme na kolečka nakrájené párky, špetku majoránky, mléko a ještě pár minut povaříme.

4. Na talíři můžeme posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Výživové hodnoty frankfurtské polévky

ŽivinaMnožství (celkem)Na porci (~1/4)
Kalorie~872 kcal~218 kcal
Bílkoviny~22 g~5,5 g
Tuky~64 g~16 g
Sacharidy~48 g~12 g
Vláknina~4 g~1 g
Sůl~5–6 g~1,5 g


Autor: Liv

Frankfurtská polévka s párkem a bramborem je klasika, která na české stoly rozhodně patří. Sytou polévku můžete podávat samostatně nebo s chlebem. Frankfurtská polévka
Nejlepší recept

 307 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ