Krém po katalánsku

20.12 2016|Dezerty
Krém po katalánsku

Španělský katalánský krémový dezert nabudí představivost, srdce i chuťové pohárky. Katalánský krém je v podstatě španělská verze lahodného creme brulee. Tento dezert si zamilují všichni milovníci sladkého, hlavně však ti, co upřednostňují lehké, vanilkové dezerty.

Ingredience na krém po katalánsku:

  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • pomerančová kůra ze 2 pomerančů
  • skořice
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 5 vaječných žloutků
  • 6 lžiček třtinového cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g krystalového cukru

Příprava katalánského krému:


1. Předehřejte troubu na 150 stupňů. Do hlubokého pekáče nalijte 2 cm vody a dejte do středu pece.

2. V kastrolu smíchejte mléko a smetanu, čerstvou pomerančovou kůru, skořici a vanilku. Přiveďte k varu. Jakmile přijde směs k varu, odstraňte ji z tepla.

3. Vytáhněte z krému pomerančovou kůru, vanilku i skořici a krém nechte vychladnout.

4. Ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Opatrně je vlijte do krému ze smetany a mléka. Prolijte přes jemné síto.

5. Krém umístěte do formy do vodní lázně a pečte asi hodinu, dokud nezhoustne. Voda musí sahat jen do poloviny formiček.

6. Poté formu s katalánským krémem vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a dejte ochladit do ledničky.

7. Těsně před podáváním zahřejte troubu na maximum. Povrch krému posypte špetkou muškátového oříšku a 1 polévkovou lžící hnědého cukru. Nechte zkaramelizovat a poté ihned podávejte. Důležité je katalánský krém vytáhnout včas, aby se nespálil.

Autor: Liv

Krém po katalánsku je vynikající dezert pocházející ze Španělska. Milovníci lehkých vanilkových dezertů si katalánský krém zamilují. Krém po katalánsku se
Nejlepší recept

 313 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ