Krém po katalánsku

20.12 2016|Dezerty

Španělský katalánský krémový dezert nabudí představivost, srdce i chuťové pohárky. Katalánský krém je v podstatě španělská verze lahodného creme brulee. Tento dezert si zamilují všichni milovníci sladkého, hlavně však ti, co upřednostňují lehké, vanilkové dezerty.

Ingredience na krém po katalánsku:

  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • pomerančová kůra ze 2 pomerančů
  • skořice
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 5 vaječných žloutků
  • 6 lžiček třtinového cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • 50 g krystalového cukru

Příprava katalánského krému:


1. Předehřejte troubu na 150 stupňů. Do hlubokého pekáče nalijte 2 cm vody a dejte do středu pece.

2. V kastrolu smíchejte mléko a smetanu, čerstvou pomerančovou kůru, skořici a vanilku. Přiveďte k varu. Jakmile přijde směs k varu, odstraňte ji z tepla.

3. Vytáhněte z krému pomerančovou kůru, vanilku i skořici a krém nechte vychladnout.

4. Ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Opatrně je vlijte do krému ze smetany a mléka. Prolijte přes jemné síto.

5. Krém umístěte do formy do vodní lázně a pečte asi hodinu, dokud nezhoustne. Voda musí sahat jen do poloviny formiček.

6. Poté formu s katalánským krémem vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a dejte ochladit do ledničky.

7. Těsně před podáváním zahřejte troubu na maximum. Povrch krému posypte špetkou muškátového oříšku a 1 polévkovou lžící hnědého cukru. Nechte zkaramelizovat a poté ihned podávejte. Důležité je katalánský krém vytáhnout včas, aby se nespálil.

Autor: Liv

Krém po katalánsku je vynikající dezert pocházející ze Španělska. Milovníci lehkých vanilkových dezertů si katalánský krém zamilují. Krém po katalánsku se
Nejlepší recept

 312 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ