Bezlepkový mandlový dort

14.08 2015|Dezerty
Bezlepkový mandlový dort

Bezlepkový mandlový dort z mouky z mletých mandlí a šlehačkového krému je opravdová sladká tečka, která se hodí na slavnostní příležitosti.

Ingredience na bezlepkový mandlový dort:

Těsto:
  • 6 bílků
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g mletých mandlí (neloupaných)
Krém:
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 100 g změklého másla
  • 200 g loupaných posekaných mandlí

Příprava bezlepkového mandlového dortu:


1. Začneme přípravou krému. Ve vodní lázni zahříváme šlehačku s cukrem téměř k bodu varu (nevařit!). Odstavíme, vmícháme žloutky, vrátíme na plotýnku a asi 2 minuty společně zahříváme téměř k bodu varu. Odstavíme, vychladíme a uložíme do ledničky.

2. Posekané mandle nasucho opražíme.

3. Na těsto ušleháme sníh z bílků, přidáme cukr a vyšleháme na hustý lesklý sníh. Vařečkou zlehka vmícháme madle.

4. Na dno dvou dortových forem (průměr 26 cm) přichytíme obvodovou částí papír na pečení, těsto do nich rozdělíme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Pečeme 30 minut.

5. Pokud nemáme dvě formy, připravíme těsto z poloviny surovin, upečeme a pak celé znovu zopakujeme.

6. Po upečení necháme korpus ve formě chvíli odpočinout a částečně zchladnout, nožem opatrně oddělíme od boční stěny formy a položíme ho na papír posypaný moučkovým cukrem.

7. Do žloutkového základu z ledničky vešleháme po částech změklé máslo.

8. Jeden korpus potřeme menší polovinou krému, posypeme opraženými mandlemi a přikryjeme druhým korpusem. Celý dort potřeme zvenku zbytkem krému a posypeme zbylými mandlemi.

9. Uložíme do ledničky a necháme aspoň půl dne uležet.

Autor: Sis

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 pádných argumentů, proč milovat mandle

Bezlepkový mandlový dort z mouky z mletých mandlí a šlehačkového krému je opravdová sladká tečka, která se hodí na slavnostní příležitosti. Bezlepkový mandlový dort
Nejlepší recept

 309 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ