8 nejlepších receptů z květáku, které si zamilujete

03.01 2017|Bezmasá jídla
8 nejlepších receptů z květáku, které si zamilujete

Květák je pro tělo velmi užitečná zelenina a pokud je správně připraven, může být i velmi chutný. Receptů z květáku je opravdu hodně, vždy však záleží na naší představivosti a chutích. Nejlepší recept pro vás dnes má 8 nejlepších receptů z květáku, které si zaručeně zamilujete.

1. Lasagne z květáku


Ingredience na lasagne z květáku

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 250 g květáku
  • 250 g růžiček brokolice
  • 200 g lasagni
  • 500 ml zakysaná smetany
  • 3 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 200 g uzené šunky
  • 12 cherry rajčátek
  • 200 g čedaru

Příprava lasagni z květáku:

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Ve vroucí vodě uvařte květák a brokolici asi 5 minut. Podle návodu uvařte i lasagně. Smíchejte zakysanou smetanu se třemi lžícemi vody a bylinkami. Zapékací formu potřete olejem. Na spodek dejte 1/3 lasagni, pak přidejte půlku květáku a brokolice, šunky, rajčat, 1/3 sýru a 1/3 omáčky ze zakysané smetany. Přikryjte 1/3 lasagni a pokračujte stejným způsobem. Na závěr lasagně zalijte zbylou omáčkou a posypejte zbývajícím sýrem. Pečte v troubě 40 minut, poté zvyšte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova asi 10 minut.

Lasagne z květáku






2. Květákové mini toritilly


Ingredience na květákové mini tortilly:

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 500 g květáku
  • 2 vejce
  • zelený petrželka
  • sůl a pepř

Příprava květákových mini tortill:

Květák rozdělte na růžičky a rozmixujte v mixéru do kašovitého tvaru. Směsi nalijte do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Dejte směs na 2 minuty do mikrovlnky. Poté vyjměte a dobře promíchejte a znovu vložte na 2 minuty do mikrovlnky. Horkou květákovou kaši nechte mírně vychladnout, přidejte vejce, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.

Můžete přidat své oblíbené koření a nasekanou petrželku. Předehřejte troubu na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem a lžičko na něj udělejte malé placičky. Pečte 10 minut. Pak plech otočte a pečte dalších 10 minut. Po vytažení z trouby ještě tortilly lehce osmahněte na suché pánvi.

Květáková tortilla


3. Buffalo květák


Igredience na Buffalo květák:

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 1/4 šálku sojového nebo mandlového mléka
  • 1 lžička octu
  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 květák
  • 4 lžíce margarínu
  • 2 lžičky octu
  • 4 lžičky mořské soli
  • šálek omáčky z pepře (dá se koupit hotová)

Příprava Buffalo květáku:

Předehřejte troubu na 230 stupňů. Dva plechy na pečení pokryjte pečícím papírem a dejte je stranou. V malé misce smíchejte mléko a ocet. Nechte pět minut působit. Pak přidejte mouku a česnek a dobře promíchejte. Každý kousek květáku namočte ve směsi a naskládejte na plech. Udržujte mezi nimi odstup. Pečte 20-25 minut.

Zatímco se květák peče, smíchejte pepřovou omáčku s octem a solí na malé pánvi a přiveďte k varu. Poté vyjměte květák z trouby, zalijte jej horkou omáčkou a znovu pečte dalších 6-8 minut. Podávejte nejlépe s řapíkatým celerem, mrkví a sýrovou omáčkou.

Buffalo květák


4. Zapečený květák


Ingredience na zapečený květák:

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 1 květák
  • 150 ml mléka
  • 250 g sýra
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • muškátový oříšek
  • tymián
  • rozmarýn
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl a pepř
  • strouhanka

Příprava zapečeného květáku:

Květák rozdělte na růžičky a vařte je asi 10-15 minut. Olivovým olejem vymažte formu, kterou pokryjte květákem. Předehřejte troubu na 185 stupňů. Připravte si omáčku. Rozpusťte máslo, přidejte k němu mouku a zamíchejte.

Za stálého míchání přilívejte mléko. Vařte do zhoustnutí asi 7-8 minut. Přidejte sůl, pepř a bylinky. Posypejte nastrouhaným sýrem a míchejte, dokud se sýr neroztaví. Omáčkou zalijte květák a pečte 20-30 minut dozlatova. Před závěrem můžete ještě posypat sýrem a zapéct.

Zapečený květák


5. Mini pizza s květákem


Ingredience na mini-pizzu s květákem:

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 1 vejce
  • 150 g + 200 g sýru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g květáku
  • 10 cherry rajčátek

Příprava minipizzy s květákem

Květák uvařte v osolené vodě a sceďte. Rozmixujte jej v mixéru, přidejte rozšlehané vejce, olivový olej, nastrouhaný sýr a nasekaný česnek. Můžete přidat škrob, díky kterému těsto lépe drží tvar. Těsto rozdělte na 4-6 kousků a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 15-20 minut, nejdříve na 240 stupňů. Poté pizzy posypejte strouhaným sýrem (200 g), položte na ně nakrájená rajčata a pečte dalších 5 minut.

Mini pizza s květákem


6. Květákové jednohubky


Ingredience na květákové jednohubky:

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 2 a 1/2 šálku květáku
  • 2 lžičky lněným semínek
  • 1/2 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 1/4 šálku nasekané papriky
  • 1/2 šálku
  • jemně nasekaného sýru feta
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava květákových jednohubek:

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Přikryjte plech pečícím papírem a lehce ho potřete olivovým olejem. Květák uvařte 3-4 minuty v malém množství osolené vody. Sceďte a rozmixujte v mixéru na menší kousky. Pozor, abyste z toho neměli kaši.

Květák dejte do samostatné misky. V mixéru rozmixujte petrželku, papriku, cibuli, sýr a lněné semínka. Opět pozor, abyste z toho neměli kaši. Jednotlivé ingredience byste měli jen lehce nasekat na menší kousky. Směs osolte a opepřete a smíchejte s květákem. Lžíci tvořte menší kuličky a ty obalujte ve strouhance. Placičky dejte na plech a pečte 20-25 minut. 10 minut po začátku pečení je otočte na druhou stranu.

Květákové jednohubky


7. Omeleta z květáku


Ingredience na omeletu z květáku:

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 3 vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 150-200 g květáku
  • pažitka
  • sůl
  • olej na smažení

Příprava omelety z květáku:

Květák rozeberte na malé růžičky. Ponořte jej do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut. Pažitku nasekejte na jemno. Rozmíchejte vejce s mlékem a přidejte sůl. Uvařený květák zceďte. Na pánev dejte trochu oleje a osmahněte na něm květák. Přisypte pažitku a přilijte mléko s vejcem. Smažte z jedné strany a pak obraťte. Můžete posypat strouhaným sýrem.

Omeleta z květáku


8. Zapečený květák s uzeninou a sýrem


Ingredience na zapečený květák s uzeninou a sýrem:

pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
  • 1 květák
  • 1/2 šálku mléka
  • 100 g tvrdého sýru
  • 100-150 g šunky nebo anglické slaniny
  • 1 vejce
  • sůl a pepř

Příprava zapečeného květáku s uzeninou a sýrem:

Květák uvařte v osolené vodě doměkka. Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Šunku nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky. Do misky rozšlehejte vejce a přidejte mléko a šunku. Dochuťte solí a pepřem. Směs nalijte do pečící formičky. Posypejte strouhaným sýrem. Vložte do trouby a pečte na 180 stupňů dozlatova.

Zapečený květák s uzeninou a sýrem





Autor: Jad

8 nejlepších receptů z květáku, které si zamilujete. Vyzkoušejte 8 originálních a přitom velmi chutných receptů z květáků. Recepty na květák jsou
Nejlepší recept

 50 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ