8 nejlepších receptů z květáku, které si zamilujete
Koláč z ovesných vloček a zeleniny
Zapečené vejce s rajčatovým pyré a bazalkou
Vynikající veganský burger nejen pro vegany
Chutná směs z baklažánu k rýží nebo těstovinám
Smažená cizrna - vegetariánský oběd i skvělá příloha
Salát z pečených paprik
Vynikající zapečená cuketa plněná quinoiou
Svěží salát z cizrny
Koláč z ovesných vloček a zeleniny
Zapečené vejce s rajčatovým pyré a bazalkou
Vynikající veganský burger nejen pro vegany
Chutná směs z baklažánu k rýží nebo těstovinám
Smažená cizrna - vegetariánský oběd i skvělá příloha
Salát z pečených paprik
Vynikající zapečená cuketa plněná quinoiou
Svěží salát z cizrny
8 nejlepších receptů z květáku, které si zamilujete
Květák je pro tělo velmi užitečná zelenina a pokud je správně připraven, může být i velmi chutný. Receptů z květáku je opravdu hodně, vždy však záleží na naší představivosti a chutích. Nejlepší recept pro vás dnes má 8 nejlepších receptů z květáku, které si zaručeně zamilujete.
1. Lasagne z květáku
Ingredience na lasagne z květáku
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 250 g květáku
- 250 g růžiček brokolice
- 200 g lasagni
- 500 ml zakysaná smetany
- 3 lžíce nasekané zelené petrželky
- 200 g uzené šunky
- 12 cherry rajčátek
- 200 g čedaru
Příprava lasagni z květáku:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Ve vroucí vodě uvařte květák a brokolici asi 5 minut. Podle návodu uvařte i lasagně. Smíchejte zakysanou smetanu se třemi lžícemi vody a bylinkami. Zapékací formu potřete olejem. Na spodek dejte 1/3 lasagni, pak přidejte půlku květáku a brokolice, šunky, rajčat, 1/3 sýru a 1/3 omáčky ze zakysané smetany. Přikryjte 1/3 lasagni a pokračujte stejným způsobem. Na závěr lasagně zalijte zbylou omáčkou a posypejte zbývajícím sýrem. Pečte v troubě 40 minut, poté zvyšte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova asi 10 minut.Lasagne z květáku
2. Květákové mini toritilly
Ingredience na květákové mini tortilly:
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 500 g květáku
- 2 vejce
- zelený petrželka
- sůl a pepř
Příprava květákových mini tortill:
Květák rozdělte na růžičky a rozmixujte v mixéru do kašovitého tvaru. Směsi nalijte do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Dejte směs na 2 minuty do mikrovlnky. Poté vyjměte a dobře promíchejte a znovu vložte na 2 minuty do mikrovlnky. Horkou květákovou kaši nechte mírně vychladnout, přidejte vejce, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.Můžete přidat své oblíbené koření a nasekanou petrželku. Předehřejte troubu na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem a lžičko na něj udělejte malé placičky. Pečte 10 minut. Pak plech otočte a pečte dalších 10 minut. Po vytažení z trouby ještě tortilly lehce osmahněte na suché pánvi.
Květáková tortilla
3. Buffalo květák
Igredience na Buffalo květák:
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 1/4 šálku sojového nebo mandlového mléka
- 1 lžička octu
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 květák
- 4 lžíce margarínu
- 2 lžičky octu
- 4 lžičky mořské soli
- šálek omáčky z pepře (dá se koupit hotová)
Příprava Buffalo květáku:
Předehřejte troubu na 230 stupňů. Dva plechy na pečení pokryjte pečícím papírem a dejte je stranou. V malé misce smíchejte mléko a ocet. Nechte pět minut působit. Pak přidejte mouku a česnek a dobře promíchejte. Každý kousek květáku namočte ve směsi a naskládejte na plech. Udržujte mezi nimi odstup. Pečte 20-25 minut.Zatímco se květák peče, smíchejte pepřovou omáčku s octem a solí na malé pánvi a přiveďte k varu. Poté vyjměte květák z trouby, zalijte jej horkou omáčkou a znovu pečte dalších 6-8 minut. Podávejte nejlépe s řapíkatým celerem, mrkví a sýrovou omáčkou.
Buffalo květák
4. Zapečený květák
Ingredience na zapečený květák:
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 1 květák
- 150 ml mléka
- 250 g sýra
- 50 g másla
- 50 g mouky
- muškátový oříšek
- tymián
- rozmarýn
- 50 ml olivového oleje
- sůl a pepř
- strouhanka
Příprava zapečeného květáku:
Květák rozdělte na růžičky a vařte je asi 10-15 minut. Olivovým olejem vymažte formu, kterou pokryjte květákem. Předehřejte troubu na 185 stupňů. Připravte si omáčku. Rozpusťte máslo, přidejte k němu mouku a zamíchejte.Za stálého míchání přilívejte mléko. Vařte do zhoustnutí asi 7-8 minut. Přidejte sůl, pepř a bylinky. Posypejte nastrouhaným sýrem a míchejte, dokud se sýr neroztaví. Omáčkou zalijte květák a pečte 20-30 minut dozlatova. Před závěrem můžete ještě posypat sýrem a zapéct.
Zapečený květák
5. Mini pizza s květákem
Ingredience na mini-pizzu s květákem:
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 1 vejce
- 150 g + 200 g sýru
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 400 g květáku
- 10 cherry rajčátek
Příprava minipizzy s květákem
Květák uvařte v osolené vodě a sceďte. Rozmixujte jej v mixéru, přidejte rozšlehané vejce, olivový olej, nastrouhaný sýr a nasekaný česnek. Můžete přidat škrob, díky kterému těsto lépe drží tvar. Těsto rozdělte na 4-6 kousků a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 15-20 minut, nejdříve na 240 stupňů. Poté pizzy posypejte strouhaným sýrem (200 g), položte na ně nakrájená rajčata a pečte dalších 5 minut.Mini pizza s květákem
6. Květákové jednohubky
Ingredience na květákové jednohubky:
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 2 a 1/2 šálku květáku
- 2 lžičky lněným semínek
- 1/2 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 1/4 šálku nasekané papriky
- 1/2 šálku
- jemně nasekaného sýru feta
- 1/4 šálku strouhanky
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Příprava květákových jednohubek:
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Přikryjte plech pečícím papírem a lehce ho potřete olivovým olejem. Květák uvařte 3-4 minuty v malém množství osolené vody. Sceďte a rozmixujte v mixéru na menší kousky. Pozor, abyste z toho neměli kaši.Květák dejte do samostatné misky. V mixéru rozmixujte petrželku, papriku, cibuli, sýr a lněné semínka. Opět pozor, abyste z toho neměli kaši. Jednotlivé ingredience byste měli jen lehce nasekat na menší kousky. Směs osolte a opepřete a smíchejte s květákem. Lžíci tvořte menší kuličky a ty obalujte ve strouhance. Placičky dejte na plech a pečte 20-25 minut. 10 minut po začátku pečení je otočte na druhou stranu.
Květákové jednohubky
7. Omeleta z květáku
Ingredience na omeletu z květáku:
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 3 vejce
- 1/2 šálku mléka
- 150-200 g květáku
- pažitka
- sůl
- olej na smažení
Příprava omelety z květáku:
Květák rozeberte na malé růžičky. Ponořte jej do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut. Pažitku nasekejte na jemno. Rozmíchejte vejce s mlékem a přidejte sůl. Uvařený květák zceďte. Na pánev dejte trochu oleje a osmahněte na něm květák. Přisypte pažitku a přilijte mléko s vejcem. Smažte z jedné strany a pak obraťte. Můžete posypat strouhaným sýrem.Omeleta z květáku
8. Zapečený květák s uzeninou a sýrem
Ingredience na zapečený květák s uzeninou a sýrem:
pro 6 osob
170 kcal na 100 g
60 min.
170 kcal na 100 g
60 min.
- 1 květák
- 1/2 šálku mléka
- 100 g tvrdého sýru
- 100-150 g šunky nebo anglické slaniny
- 1 vejce
- sůl a pepř
Příprava zapečeného květáku s uzeninou a sýrem:
Květák uvařte v osolené vodě doměkka. Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Šunku nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky. Do misky rozšlehejte vejce a přidejte mléko a šunku. Dochuťte solí a pepřem. Směs nalijte do pečící formičky. Posypejte strouhaným sýrem. Vložte do trouby a pečte na 180 stupňů dozlatova.Zapečený květák s uzeninou a sýrem
Autor: Jad
8 nejlepších receptů z květáku, které si zamilujete. Vyzkoušejte 8 originálních a přitom velmi chutných receptů z květáků. Recepty na květák jsou
Nejlepší recept
50
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ