Domácí langoše

21.08 2015|Bezmasá jídla
Domácí langoše

Langoše jsou smažené placky z kynutého těsta vynikající s jakoukoliv náplní, a jsou specialitou maďarské kuchyně, které se postupně rozšířily na území bývalého Uherska do států, jako je Rumunsko, Bělorusko, Ukrajina a Srbsko, Německo a na Slovensko. Nakonec se pokrm dostal i do Česka, kde se stal jedním z nejoblíbenějších bezmasých pokrmů, které najdete skoro u každého stánku s rychlým občerstvením.

Ingredience na langoše:

pro 3 osoby
300 kcal na 100 g
45 min.
Těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g vařených brambor
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky cukru
Dále:
  • mouka na vál
  • olej na potření pracovní plochy a na smažení
Na potření:
  • zakysaná smetana
  • kousek křenu
  • zelená petrželka nebo pažitka
  • sůl

Příprava domácích langošů:


1. Dvě lžíce vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím, cukrem a lžící mouky. Přikryjeme a na teplém místě necháme 10 minut vzejít.

2. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme najemno nastrouhané brambory, přilijeme zbylé vlažné mléko a kvásek. Promícháme a vyklopíme na pomoučený vál. Rukama dobře propracujeme na hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat mouku.

3. Těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.

4. Pracovní desku potřeme olejem a každý kousek těsta na ní rozválíme na přibližně kruh o průměru 15-18 cm. Vkládáme je do pánve s rozpáleným olejem a z obou stran usmažíme dozlatova.

5. Hotové langoše potíráme křenovou smetanou: smetanu, špetku soli, bylinky a nastrouhaný křen (množství podle chuti) promícháme.

Autor: Jarka

Langoše jsou výborným receptem k večeři i obědu. Jejich příprava je jednoduchá a levná. Lang znamená maďarsky plamen.
Nejlepší recept

 325 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ