Focaccia alla genovese (fokáča)

28.02 2015|Přílohy
Focaccia alla genovese (fokáča)

Focaccia alla genovese je typická specialita ligurské kuchyně. Focaccia alla genovese musí být vysoká maximálně 2 centimetry. Musí být křupavá, ale zároveň měkká.

Focaccia pro 6 osob

Doba přípravy: 180 minut
Dobra pečení: 15 minut

Ingredience na focacciu:

  • 15 g soli
  • 25 g kvasnic
  • 600 g mouky
  • 400 ml vody
  • 2 lžičky cukru
  • 140 ml olivového oleje
  • hrubozrnná sůl na posypání

Příprava focacci:

Sůl rozpusťe ve vlažné vodě a přidejte cukr. Poté vlijte 40 ml olivového oleje a přisypte polovinu mouky. Vše dobře promíchejte tak, aby vznikla spíše tekutá směs. V tuto chvíli přidejte kvasnice. a Míchejte v mixeru 2 až 3 minuty. Poté přidejte zbytek mouky a vypracujte konzistentní těsto. Na plech najiljte 50 ml olivového oleje a na něj vložte bochník těsta, který jste předtím zpracovali. Bochník potřete olivovým olejem a těsto rukami rozpracujte až k okrajům plechu. Měla by vám vzninout placka ve tvaru plechu. Těsto potřete olivovým olejem a nechte hodinu až hodinu a půl kynout při zhruba 30 stupních Celsia.  Po uplynutí doby by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem. Těsto znovu potřete olivovým ojeme, posypejte hrubozrnnou solí a udělejte v něm prsty důlky. Těsto nechte znovu kynout asi půl hodiny. Poté těsto zalijeme zbylým olivovým olejem. Důlky po vašich prstech by měly být zaplněny olejem. Nechte ještě 30 minut kynout a poté pečte v troubě na 200 stupňů asi 15 minut. Focaccia se podává nařezaná na čtverečky nebo jiné tvary. Focaccia je výborná jako příloha k masu, salátu, ale samotná. Dobrou chuť.

Autor: Jad

Focaccia alla genovese (fokáča) recept. Focaccia alla genovese je typická specialita ligurské kuchyně. Focaccia alla genovese musí být vysoká maximálně 2 centimetry.
Nejlepší recept

 314 
  Komentáře ( 5 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Karofka|02.03 2015 23:36
Zkusila bych ráda fokáču upéct, ale není tam uvedeno jaká ta mouka má být a nemám to s čím porovna. Škoda.
Odpovědět
 8 
Jada|03.03 2015 12:59
Má to být hladká mouka, nejlépě s označením 00 :) děkuji za připomínku
Odpovědět
 3 
karofka|23.06 2018 18:06
Děkuji za vysvětlení, hned vyzkouším
Odpovědět
 1 
Anička|03.03 2015 13:01
s Gordonem :)
Odpovědět
 1 
karofka|23.06 2018 18:42
VIDEO JE ÚŽASNÉ! MOC DĚKUJI
Odpovědět
 1 
  Komentáře ( 5 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ