Lilková pomazánka k masu i na pečivo

Lilková pomazánka k masu i na pečivo

Je čas doplnit zásoby na zimu. Jedním ze skvělých způsobů, jak dlouhodobě a chutně uchovat zeleninu, jsou zavařované omáčky. Pikantní a zároveň sladkokyselou omáčku z lilku, paprik a švestek si zamilujete k masu i na pečivo.

Ingredience na lilkovou pomazánku:

  • 100 ml vody
  • 200 g cukru
  • 7 lilků
  • 4 mrkve
  • 4 cibule
  • 5 červených paprik
  • 1 chilli - nemusí být
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1/2 svazku čerstvé bazalky
  • 7 rajčat
  • 1 a 1/2 lžíce soli
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1 lžíce medu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 4 lžíce balzamikového octu
  • 250 g švestek

Příprava lilkové pomazánky:


1. Všechnu zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky stejné velikosti. Mrkev nastrouháme.

2. V hluboké pánvi rozpálíme olej. Přidáme med a cibuli. Mícháme, dokud se med zcela nerozpustí a cibule nezkaramelizuje. Po deseti minutách přidáme mrkev a dusíme asi 10 minut.

3. V další pánvi osmažíme na oleji lilek. Pravidelně jej mícháme, tak aby se opekl rovnoměrně.

4. Papriku nakrájenou na kostičky spaříme 5 až 7 minut ve vařící vodě.

5. Švestky vaříme ve vodě asi 7 minut, dokud se voda neodpaří a nezůstanou rozvařené švestky. Ty pak přepasírujeme přes síto na pyré.

6. Oloupaná rajčata nakrájíme na drobné kostičky, rozmixujeme a přivedeme k varu. Poté k nim přilijeme švestkové pyré.

7. Přidáme spařené papriky a přivedeme k varu.

8. Přidáme smažený lilek.

9. Přidáme osmaženou cibulí s mrkví.

10. Do zeleniny rozmačkáme česnek. Přidáme sůl, cukr, pepř a chilli. Vše dobře promícháme a vaříme 20 až 25 minut.

11. Přidáme nasekané bylinky a balsamikový ocet. Jakmile se zelenina rozvaří, snížíme plamen na minimum a vaříme ještě 3 až 4 minuty.

12. Hotovou lilkovou směs naplníme do sterilních nádob, zavíčkujeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě.

13. Uchováváme na chladném místě, ideálně ve sklepě.

Autor: Jad

Lilková pomazánka k masu i na pečivo je vynikající zeleninová směs pocházející z Ruska. Lilková pomazánka se skvěle hodí na pečivo, topinky i k masu.
Nejlepší recept

 342 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ