Lilková pomazánka k masu i na pečivo
Rybí pomazánka ze sardinek
Domácí rajčatová salsa
Domácí vlašský salát na chlebíčky
Originál recept na vlašský salát
Pohanková pomazánka
Jak uvařit pravý hummus
Lahodná cibulová marmeláda k masu
Luxusní avokádová pomazánka
Rybí pomazánka ze sardinek
Domácí rajčatová salsa
Domácí vlašský salát na chlebíčky
Originál recept na vlašský salát
Pohanková pomazánka
Jak uvařit pravý hummus
Lahodná cibulová marmeláda k masu
Luxusní avokádová pomazánka
Lilková pomazánka k masu i na pečivo

Je čas doplnit zásoby na zimu. Jedním ze skvělých způsobů, jak dlouhodobě a chutně uchovat zeleninu, jsou zavařované omáčky. Pikantní a zároveň sladkokyselou omáčku z lilku, paprik a švestek si zamilujete k masu i na pečivo.
Ingredience na lilkovou pomazánku:
- 100 ml vody
- 200 g cukru
- 7 lilků
- 4 mrkve
- 4 cibule
- 5 červených paprik
- 1 chilli - nemusí být
- 5 stroužků česneku
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 1/2 svazku čerstvé bazalky
- 7 rajčat
- 1 a 1/2 lžíce soli
- 1/4 lžičky nového koření
- 1 lžíce medu
- 100 ml rostlinného oleje
- 4 lžíce balzamikového octu
- 250 g švestek
Příprava lilkové pomazánky:
1. Všechnu zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky stejné velikosti. Mrkev nastrouháme.
2. V hluboké pánvi rozpálíme olej. Přidáme med a cibuli. Mícháme, dokud se med zcela nerozpustí a cibule nezkaramelizuje. Po deseti minutách přidáme mrkev a dusíme asi 10 minut.
3. V další pánvi osmažíme na oleji lilek. Pravidelně jej mícháme, tak aby se opekl rovnoměrně.
4. Papriku nakrájenou na kostičky spaříme 5 až 7 minut ve vařící vodě.
5. Švestky vaříme ve vodě asi 7 minut, dokud se voda neodpaří a nezůstanou rozvařené švestky. Ty pak přepasírujeme přes síto na pyré.
6. Oloupaná rajčata nakrájíme na drobné kostičky, rozmixujeme a přivedeme k varu. Poté k nim přilijeme švestkové pyré.
7. Přidáme spařené papriky a přivedeme k varu.
8. Přidáme smažený lilek.
9. Přidáme osmaženou cibulí s mrkví.
10. Do zeleniny rozmačkáme česnek. Přidáme sůl, cukr, pepř a chilli. Vše dobře promícháme a vaříme 20 až 25 minut.
11. Přidáme nasekané bylinky a balsamikový ocet. Jakmile se zelenina rozvaří, snížíme plamen na minimum a vaříme ještě 3 až 4 minuty.
12. Hotovou lilkovou směs naplníme do sterilních nádob, zavíčkujeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě.
13. Uchováváme na chladném místě, ideálně ve sklepě.
Autor: Jad
Lilková pomazánka k masu i na pečivo je vynikající zeleninová směs pocházející z Ruska. Lilková pomazánka se skvěle hodí na pečivo, topinky i k masu.
Nejlepší recept
342
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ