Staročeský trdelník

01.06 2020|Dezerty
Staročeský trdelník

Krásně vonící trdelníky zná většina z nás z poutě. Dnes si tradiční staročeský trdelník můžete vyzkoušet upéct doma.

Ingredience na staročeský trdelník:

Pro 6 osob
378 kcal na 100 g
200 min.
  • 80 g másla
  • 70 g sádla
  • 80 g krupicového cukru
  • 4 žloutků
  • 170 ml mléka
  • 600 g hladké mouky
  • 25 g droždí (půl kostky)
  • cukr
  • skořice
  • nasekané ořechy
  • máslo na potření

Příprava trdelníků:

Máslo se sádlem vyšlehejte, přidejte cukr a postupně po jednom žloutku zašlehávejte. Směs se bude špatně pojit, ale je důležité, aby byla důkladně promíchaná. Vznikne vám těsto jako na palačinky.

Potom přisypejte část mouky, vznikne polotuhé těsto, přidejte nadrobené droždí, znovu zašlehejte a pak přidejte zbytek mouky. Vypracujte těsto, které bude tuhé, aby se dalo válet. Můžete jej vypracovat ručně. Nesmí se lepit. Vytvořte bochánek a dejte ho na 2 hodiny do tepla kynout.

Potom vyválejte placku asi 4 mm a rádlem nakrájejte pásky 3 cm široké. Pásky namotejte na trubičky na kremrole, musí se navzájem překrývat. Trdelníky potřete rozpuštěným máslem a posypejte skořicovým cukrem a vanilkovým cukrem. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 150-160 °C asi na 12-15 minut. Během pečení trdelníky otočte. Upečené znovu obalte ve směsí cukru, skořice a ořechů.

Autor: jad

Krásně vonící trdelníky každý většina z nás zná z pouté. Dnes si tradiční staročeský trdelník můžete vyzkoušet upéct doma.
Nejlepší recept

 317 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ