Křehký žampionový quiche

26.12 2016|Bezmasá jídla
Křehký žampionový quiche

Francouzský koláč quiche je tradiční národní pochoutkou, na kterou většina Francouzů nedá dopustit. Dnes si připravíme žampionový quiche, který si zamilují milovníci vegetariánské kuchyni i příznivci masa, kteří si do receptu mohou přidat trochu anglické slaniny nebo jiné uzeniny.

Ingredience na žampionový quiche:

Těsto:
  • 225 g hladké mouky
  • 150 g hery
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody
  • špetka soli
Náplň:
  • 200 g žampionů
  • 100 g anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g čedaru
  • zelená petrželka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce na potření

Příprava žampionového quiche:


1. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme na kousky pokrájenou Heru a rukama zpracujeme na drobenku.

2. Vejce rozšleháme vidličkou s vodou a vlijeme k drobence. Promícháme, vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a uložíme na 30 minut do ledničky.

3. Žampiony očistíme a pokrájíme na kousky. Slaninu a sýr nakrájíme na kostičky.

4. Na pánvi na lžíci oleje opečeme slaninu dokřupava. Přidáme žampiony a za stálého míchání opečeme do změknutí. Odstavíme a necháme vychladnout.

5. Celá vejce osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, zalijeme smetanou a vidličkou rozšleháme. Vmícháme i posekanou petrželku.

6. Koláčovou formu (průměr cca 21 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

7. Uleželé těsto rozválíme na kruh a trochu větší než je forma. Vložíme je do formy a rukama přitlačíme aby k formě ve všech místech pěkně přiléhalo. Pokud jsem vyváleli kruh moc velký, nůžkami dokola zastřihneme, těsto by mělo asi 1 cm vyčnívat z formy (při pečení se zmenší).

8. Formu s těstem na quiche vložíme na 15 minut do ledničky. Pak propícháme dno vidličkou, na těsto položíme kruh z papíru na pečení (dobře se vytvaruje do formy když ho namočíme a důkladně vyždímáme) a naplníme fazolemi (neměla jsem, použila jsem kroupy). Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 15 minut.

9. Předpečené těsto vytáhneme z trouby, papír s fazolemi vytáhneme a těsto ve formě potřeme rozšlehaným vejcem. Na 5 minut vrátíme do trouby zapéct. Po vytažení zmírníme troubu na 150°C.

10. Na zapečené těsto urovnáme žampiony se slaninou, posypeme sýrem a zalijeme vejci se smetanou. Opatrně vložíme do trouby a pomalu pečeme 30-40 minut do zezelátnutí.

11. Po vytažení z trouby necháme žampionový quiche chvíli odpočinout a teprve potom krájíme a podáváme. Můžeme přizdobit rajčátkem a snítkou petrželky.

Křehký žampionový quiche si zamilujete. Francouzský koláč quiche je lahůdkou pro vegetariány i milovníky masa. Žampionový quiche
Nejlepší recept

 325 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ