Bešamelová omáčka a její varianty

12.03 2015|Těstoviny

Bešamelová omáčka je základem české i mezinárodní kuchyně. Její příprava není složitá, ale pokud nemáte čas, dá se koupit i v supermarketu jako hotový výrobek. Pokud čas máte, tak vám přinášíme inspiraci na několik druhů bešamelové omáčky.

Klasická bešamelová omáčka

Ingredience na 1/4 l omáčky:
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • pepř
  • špetku muškátového oříšku


Příprava bešamelové omáčky:

Nejdříve nechte rozpustit máslo. Poté přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji osmahněte na světle růžovou jíšku. Postupně za stálého míchání metličkou přilévejte mléko. Omáčku osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Míchejte a vařte ještě 5 minut. Pokud se vytvořily hrudky, použijte mixér.

Sýrová smetanová bešamelová omáčka:

Sýrová bešamelová omáčka je vhodná na zeleninu i ryby. Do bešamelové omáčky podle prvního receptu vmíchejte 20 g strouhaného sýru greyerzer. Když se roztaví, dejte stranou. Rozkvedlejte žloutek v 1 lžíci smetany a přidejte do sýrové omáčky. Za stálého šlehání přiveďte k varu a dejte ze sporáku. Na závěr ještě přimíchejte 2 lžíce smetany.

Kari bešamelová omáčka:

Kari bešamelová omáčka je výborná na rybí nákyp. Oloupejte jednu cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Osmahněte ji a přidejte lžíci kari, 125 g smetany a 1/4 l bešamelové omáčky. Sundejte ze sporáku a vmíchejte jeden žloutek.

Autor: Jada

Několik druhů bešamelové omáčky. Její příprava není složitá, ale pokud nemáte čas, dá se koupit i hotový výrobek. Vyzkoušejte sýrovou bešamelovou omáčku nebo její kari variantu.
Nejlepší recept

 341 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ