Pampušky - ukrajinský česnekový chléb k boršči
Pečené čínské zelí - skvělá příloha k masu
Dýně hokaido zapečená s parmazánem
Špenátové muffiny s kozím sýrem
Pravá italská focaccia s cibulí a rajčaty
Sicilská caponata
Pečené čínské zelí - skvělá příloha k masu
Dýně hokaido zapečená s parmazánem
Špenátové muffiny s kozím sýrem
Pravá italská focaccia s cibulí a rajčaty
Sicilská caponata
Pampušky - ukrajinský česnekový chléb k boršči
Pokud se nemůžete nabažit boršče, pak si určitě oblíbíte i ukrajinský česnekový chléb pampušky (pampushky), který se k této vydatné polévce tradičně podává. Slovem pampushka je na Ukrajině dokonce možné nazvat laskavým způsobem kyprou ženu, což dokonale vystihuje i pečivo, které vytáhnete z trouby - kypré a nadýchané.
Ingredience:
- 15 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
- 1 lžička cukru
- 225 ml teplé vody
- 400 g hladké mouky
- 8 g soli
- 3 lžíce olivového oleje nebo másla
- 20 g rozmačkaného česneku
- 1/2 svazku čerstvé petrželky
- 1 rozšlehaný žloutek
Příprava:
1. Den předem si připravíme kvásek. Ve 225 ml vlažné vody rozmícháme lžičku cukru a droždí. Pozor na teplotu vody - horká voda by droždí znehodnotila. Přidáme 200 g mouky a promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc pracovat v lednici. Doporučuji větší misku, kvásek se zhruba dvojnásobně zvětší.
2. Druhý den ke kvásku přidáme zbytek mouky, sůl a vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
3. Připravené těsto rozdělíme na 8 kusů, ze kterých vytvarujeme kulaté buchtičky. Naolejujeme je a vyložíme do kulaté formy na dort o průměru 24 cm. Necháme mezi nimi rovnoměrné mezery, aby mohly nakynout do stran. I když to zpočátku nevypadá, že zaplní celou formu, po upečení v pekáčku nezbude ani kousek místa. Přikryjeme je utěrkou a necháme je na teplém místě ještě kynout, dokud se jejich objem nezdvojnásobí. Většinou je nechávám kynout po dobu, co připravuji boršč, takže 1,5 až 2 hodiny.
4. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C a připravíme česnekový olej. Rozdrcený česnek jednoduše vložíme do olivového oleje nebo roztopeného másla a přidáme nasekanou petrželku. Necháme louhovat.
5. Pampušky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20-25 minut, dokud nebudou mít lesklou a zlatavou kůrku. Po vyjmutí z trouby potřeme česnekovým oleje a ihned podáváme s borščem.
Autor: jad
K boršči beodmyslitelně patří pampušky - ukrajinský česnekový chléb, který si rychle zamilujete, zvláště pokud máte rádi boršč a ukrajinskou kuchyni.
Nejlepší recept
306
Co ale moc nechápu je drobný detail.. proč přepisovat pampušky jako pampushky? Ukrajinština má normální ш a tyhle stupidní anglismy jsou vysloveně hloupé.. netýká se jen toho případu. Nejhorší obecně jsou překladatelé, kteří nevědí a proto to vezmou z angličtiny.. konce pak bývají bizarní a Slovan si klepe na čelo.