Tvarohová žemlovka s jablky

07.08 2015|Dezerty

Žemlovka je klasika, kterou všichni známe od svých babiček. Děti i dospělí ji milují, ať už v kombinaci s tvarohem nebo pudinkem.

Ingredience na tvarohovou žemlovku s jablky:

  • 8 rohlíků z minulého dne
  • máslo
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • jablka
  • 2 lžíce skořicového cukru
  • 2 hrstky rozinek
  • 500 g tvarohu
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • moučkový cukr
  • hrst kokosu

Příprava tvarohové žemlovky s jablky:


1. Z půl litru mléka, krystalového cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout.

2. Tvaroh rozmícháme se 2 žloutky, vmícháme vlažný pudink a podle chuti dosladíme moučkovým cukrem.

3. V hrnku mléka rozkvedláme 1 žloutek. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme máslem, kousek másla necháme rozpustit.

4. Rohlíky nakrájíme na kolečka a vyložíme jimi dno pekáče. Pokropíme je třetinou mléka se žloutkem a pokapeme rozpuštěným máslem. Na ně rozetřeme polovinu tvarohu s pudinkem. Tvaroh pokryjeme nastrouhanými jablky, posypeme trochou skořicového cukru a rozinkami.

5. Celý postup ještě jednou zopakujeme a zakončíme vrstvou rohlíků pokropených žloutkovým mlékem a máslem. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme až rohlíky na povrchu zrůžoví, asi 30 minut.

6. Mezitím ušleháme sníh z bílků, přidáme podle chuti moučkový cukr (3-4 lžíce) a došleháme na tuhý lesklý sníh. Vařečkou zlehka vmícháme kokos.

7. Na hotovou žemlovku rozetřeme kokosový sníh, troubu ztlumíme na 140-150°C a dopečeme do zrůžovění sněhu (asi 15 minut).

8. Po vytažení z trouby necháme žemlovku zhruba půl hodiny odpočinout a pak podáváme.

Autor: Kika

Tvarohová žemlovka s jablky. Žemlovka je klasika, kterou všichni známe od svých babiček. Děti i dospělí ji milují, ať už v kombinaci s tvarohem nebo pudinkem.
Nejlepší recept

 319 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ