Recept na linecké těsto

11.12 2014|Dezerty

Kdo by neměl rád linecké cukroví. Neodmyslitelně patří k Vánocům i k řadě dalších dezertů. Dnes pro vás máme recept na základní linecké těsto.

Ingredience na linecké těsto:

pro 4 osoby
450 kcal na 100 g
50 min.
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g tuku (máslo, hera)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • mouka na vál

Příprava:


1. Hladkou mouku a cukr prosejeme na vál a promícháme. Do mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme na kousky nasekaný vychlazený tuk. Přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru.

2. Ze všech surovin rychle zpracujeme těsto. Uděláme hroudu, zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a dáme do ledničky.

Na co si dávat pozor:

pro 4 osoby
450 kcal na 100 g
50 min.
  • Lineckému těstu neprospívá teplo, pak je lepkavé a měkké.
    Přísady, pracovní plocha i ruce musejí být chladné.
  • Profesionálové během přípravy zpočátku nepracují rukama,
    ale velkým nožem přísady nejprve důkladně posekají.
    Vzniklé žmolky se pak krátkým prohnětením rukama spojí v těsto.
  • Nevadí, když v těstě zůstanou neuhnětené kousky másla.
    Je lepší hníst těsto kratší dobu než příliš dlouho.
  • Před pečením těsto potřebuje odpočinek, nejlépe v chladničce.






Autor: Martina

Recept na linecké těsto. Kdo by neměl rád linecké cukroví. Neodmyslitelně patří k Vánocům i k řadě dalších dezertů.
Nejlepší recept

Téma: Cukroví
 328 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ