9 chyb, které neustále opakujeme v kuchyni

13.06 2015|Tipy
9 chyb, které neustále opakujeme v kuchyni

I dobré kuchařky občas udělají v kuchyni nějaké to faux pas. Každý den děláme obvyklé činnosti, aniž bychom přemýšleli o tom, jestli je děláme správně nebo ne. Proto může být užitečné přezkoumat některé jednoduché techniky vaření a pečení. Možná zjistíte, že ve svém vaření můžete něco zlepšit.

1. Smažíte v olivovém oleji

Když vaříte středomořskou kuchyni, automaticky sáhnete po olivovém oleji ve snaze připravit ještě lepší jídlo než obvykle. Pravdou je, že nemá smysl v olivovém oleji smažit a raději jej použít ve studené kuchyni. Teplota spalování extra virgin olivového oleje je poměrně nízká, takže existuje riziko spálení a ukládání karcinogenů. Na smažení proto raději používejte rafinovaný olej.

2. Vaříte rajčata současně s jinou zeleninou

Ve spěchu často nahážete všechny ingredience do hrnce najednou a jdete dělat něco jiného. Někdy je to i v pořádku, ale ne v případě rajčat. Pamatujte si zlaté pravidlo: kyseliny urychlují přípravu masa, ale ne přípravu zeleniny. To znamená, pokud vaříte například polévku s rajčaty, pak rajčata nebo rajčatový protlat přidávejte až po bramborách, mrkvi, zelí a jiné už uvařené zelenině. Pokud budete vařit jen maso, pak ho klidně vařte zároveň s rajčaty, maso pak bude měkkčí.

Rajčata


3. Oplachujete uvařené těstoviny

Ano, je to chyba. Možná jste zvyklí ještě z dávných dob minulých, že pokud těstoviny neumyjete, tak budou slepené. To byly časy, kdy se těstoviny vyráběly z obyčejné mouky. Současné těstoviny jsou vyráběny z tvrdé pšenice, takže pokud je vaříte bez pokličky ve velkém množství vody, nebudou se vám lepit. Pokud přesto, použijte trochu másla nebo oleje. Mimochodem, vývar, v němž byly těstoviny uvařeny, je dobrý na vaření omáček na těstovin.

4. Vaříte brambory zakryté nebo odkryté?

Voda vře a utíká. Známý problém pro ty, kteří chtěji stihnout hodně věcí najednou. Chcete odstranit pokličku, abyste takovému problému zabránili. Ale pozor, nedělejte to, alespoň ne v případě, že vaříte brambory nebo jinou zeleninu. Pokud sundáte pokličku, všechny vitamíny vám utečou v páře a pokrm tak ztratí i chuť a své užitečné vlastnosti.

5. Jíte koláče, dorty a jiné pečené dezerty přímo po upečení

Představte si, že vaše máma připravuje výborný dezert. Vůně se šíří po celém domě. Dezert už je hotový a v tom vás máma zastaví, že je třeba počkat hodinu. Jak kruté, říkate si. Ale máma má naprostou pravdu. Nejen proto, že se můžete spálit. Horký koláč může ztratit tvar, když jej rozkrojíte brzy.

Pečení


6. Láhev vína je třeba spotřebovat ihned po otevření

Ano, chuť vína po pár dnech od otevření pomalu mizí, ale neznamená to, že pokud víno bude pár dní ležet v ledničce, že je k nepoužití. Červené víno můžete použít na hovězí maso, bourguignon omáčku nebo na boloňské těstoviny. Bílé víno můžete použit pod rybu.

7. Proč mám krůtí prsa stále vyschlé?

Krůtí maso je bohaté na bílkoviny a není tučné. Mnoho lidí říká, že je to dost suché maso, ale to je mýtus, který vznikl kvůli systémovým chybám ve vaření. Krůtí prsa se vaří velmi rychle. Stačí jim zhruba 7 minut na pánvi a 15 minut v troubě.

8. Jak vařit brokolici?

Další časté chyby vznikají při vaření brokolice. Jejich výsledkem je pak rozvařená, nepřijemně chutnající nebo nevzhledná zelenina. S brokolicí je to jako s hráškem nebo chřestem. Měla by být připravena ve velkém množství slané vody. Nejdůležitější je při vaření brokolice závěrečný krok, kdy ji v cedníku zchladíte studenou vodou. Tato metoda se nazývá blanšírování. Díky němu zůstává zelenina chutná, krásná a zachovává si důležité látky.

9. Ryba se rozpadá

Ano, stává se to velmi často. Bývá to způsobeno tím, že zapomenete na sůl. Solit rybu byste měli 15 minut před smažením. Nezapomeňte přisolit i olej, ve kterém budete ryby smažit.

Autor:Lan

9 chyb, které neustále opakujeme v kuchyni. I dobré kuchařky občas udělají v kuchyni nějaké to faux pas. Následující chyby při vaření jsou natolik typické, že
Nejlepší recept

 335 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ