Galaktoboureko - řecký mléčný dezert s krupicí
Makové řezy
Rychlý švestkový koláč
Jablkový koláč bez mléka a vajec
Pudinkové řezy s jahodovým želé
Vídeňský zákusek
Luxusní karamelové řezy s tvarohem
Mandarinková buchta
Buchta s tvarohem na plech
Makové řezy
Rychlý švestkový koláč
Jablkový koláč bez mléka a vajec
Pudinkové řezy s jahodovým želé
Vídeňský zákusek
Luxusní karamelové řezy s tvarohem
Mandarinková buchta
Buchta s tvarohem na plech
Galaktoboureko - řecký mléčný dezert s krupicí
Kdo jezdí na dovolenou do Řecka, dezert galaktoboureko určitě zná. Sladký, mléčný dezert se v Řecku připravuje z krupice, těsta filo a cukrového sirupu.
Ingredience galaktoboureko:
- 12-14 plátů těsta filo
- 100 g rozpuštěného másla
- 1,4 l mléka
- 140 g krupice
- 50 g kukuřičné mouky
- 125 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 65 g másla
- 3 vejce
- 225 ml vody
- 250 g krystalového cukru
- šťáva a kůra z jednoho citronu
Příprava galaktoboureko:
1. Začneme náplní. V misce smícháme krupici, kukuřičnou mouku a cukr. V hrnku vidličkou důkladně rozšleháme celá vejce. Mléko zahřejeme, do horkého za stálého míchání vsypeme sypkou směs, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Vaříme (pořád míchat!) dokud nevznikne hladká hustá kaše.
2. Odstavíme z plotny a vmícháme vanilkový extrakt a na kousky nakrájené máslo. Až se rozpustí, vmícháme po troškách rozšlehaná vejce.
3. Krém necháme vychladnout, během chladnutí občas promícháme.
4. Hlubší plech (musí být o něco menší než pláty těsta) vymažeme rozpuštěným máslem.
5 Na vál položíme jeden plát těsta a celý ho potřeme máslem. Přiložíme další plát, potřeme máslem a tak pokračujeme až máme na sobě polovinu listů těsta (6-7). Ty vložíme do plechu tak, aby byly okraje zvednuté.
6. Na těsto rozetřeme vychladlou náplň.
7. Na vále vytvoříme další vrstvu promazaných zbylých plátů těsta a tu položíme na náplň. Přečnívající okraje zasuneme dovnitř podél stěn plechu a povrch opět důkladně potřeme máslem.
8. Ostrým nožem na povrchu nařízneme mřížku (opatrně, neměli bychom proříznout více než 2-3 listy těsta).
9. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova, 30-35 minut.
10. Zatímco se moučník peče, uvaříme sirup. Vodu, cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru (můžeme nahradit kůrou z pomeranče) a citronovou šťávu přivedeme k varu a 10 minut povaříme na mírném plameni.
11. Upečený moučník vytáhneme z trouby a hned polijeme horkým sirupem. Necháme vychladnout.
Těsto velmi rychle schne a tím křehne. Proto je třeba pracovat rychle a těsto, se kterým zrovna nepracujeme nechat přikryté vlhkou utěrkou.
Autor: Majka
Galaktoboureko - řecký mléčný dezert s krupicí. Galaktoboureko je vynikající sladký dezert z krupice a sladkého sirupu, se kterým jste se určitě setkali v Řecku.
Nejlepší recept
320
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ