Galaktoboureko - řecký mléčný dezert s krupicí

19.08 2015|Dezerty
Galaktoboureko - řecký mléčný dezert s krupicí

Kdo jezdí na dovolenou do Řecka, dezert galaktoboureko určitě zná. Sladký, mléčný dezert se v Řecku připravuje z krupice, těsta filo a cukrového sirupu.

Ingredience galaktoboureko:

  • 12-14 plátů těsta filo
  • 100 g rozpuštěného másla
Náplň:
  • 1,4 l mléka
  • 140 g krupice
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 65 g másla
  • 3 vejce
Sirup:
  • 225 ml vody
  • 250 g krystalového cukru
  • šťáva a kůra z jednoho citronu

Příprava galaktoboureko:


1. Začneme náplní. V misce smícháme krupici, kukuřičnou mouku a cukr. V hrnku vidličkou důkladně rozšleháme celá vejce. Mléko zahřejeme, do horkého za stálého míchání vsypeme sypkou směs, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Vaříme (pořád míchat!) dokud nevznikne hladká hustá kaše.

2. Odstavíme z plotny a vmícháme vanilkový extrakt a na kousky nakrájené máslo. Až se rozpustí, vmícháme po troškách rozšlehaná vejce.

3. Krém necháme vychladnout, během chladnutí občas promícháme.

4. Hlubší plech (musí být o něco menší než pláty těsta) vymažeme rozpuštěným máslem.

5 Na vál položíme jeden plát těsta a celý ho potřeme máslem. Přiložíme další plát, potřeme máslem a tak pokračujeme až máme na sobě polovinu listů těsta (6-7). Ty vložíme do plechu tak, aby byly okraje zvednuté.

6. Na těsto rozetřeme vychladlou náplň.

7. Na vále vytvoříme další vrstvu promazaných zbylých plátů těsta a tu položíme na náplň. Přečnívající okraje zasuneme dovnitř podél stěn plechu a povrch opět důkladně potřeme máslem.

8. Ostrým nožem na povrchu nařízneme mřížku (opatrně, neměli bychom proříznout více než 2-3 listy těsta).

9. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova, 30-35 minut.

10. Zatímco se moučník peče, uvaříme sirup. Vodu, cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru (můžeme nahradit kůrou z pomeranče) a citronovou šťávu přivedeme k varu a 10 minut povaříme na mírném plameni.

11. Upečený moučník vytáhneme z trouby a hned polijeme horkým sirupem. Necháme vychladnout.

Těsto velmi rychle schne a tím křehne. Proto je třeba pracovat rychle a těsto, se kterým zrovna nepracujeme nechat přikryté vlhkou utěrkou.

Autor: Majka

Galaktoboureko - řecký mléčný dezert s krupicí. Galaktoboureko je vynikající sladký dezert z krupice a sladkého sirupu, se kterým jste se určitě setkali v Řecku.
Nejlepší recept

 319 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ