Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu

17.08 2015|Předkrmy
Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu

Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu je ideálním předkrm pro speciální příležitostí. Nejen, že dobře chutná, ale i perfektně vypadá

Ingredience na játrovou paštiku s brusinkami:

Paštika:
  • 2 kg kuřecích jater
  • 4 velké cibule
  • 5-6 stroužků česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce koření na divočinu
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 kelímky smetany ke šlehání
  • 500 g másla
Dále:
  • 10 g (půl balíčku) želatiny
  • 300 ml slepičího nebo kuřecího vývaru
  • 1 sklenička (180 g) zavařených brusinek
  • hrst mandlových lupínků

Příprava játrové paštiky s brusinkami:


1. Očištěná omytá játra překrájíme na menší kousky.

2. Na sádle pomalinku na nízkém stupni osmažíme posekanou cibuli do zlatova (30-45 minut).

3. Přidáme játra, česnek, koření a smažíme do zatáhnutí. Pak podlijeme jedním kelímkem smetany a pod pokličkou podusíme 20 minut. Necháme vychladnout.

4. Vychladlá játra rozmixujeme se zbývající smetanou a změklým máslem dohladka. Podle chuti osolíme, případně dokořeníme.

5. Dortovou formu (nebo ráfek, průměr 25 cm) vysteleme potravinářskou fólií a nalijeme do ní paštiku. Dáme ztuhnout do ledničky do druhého dne.

6. Sundáme ráfek, odstraníme fólii a paštiku překlopíme na tác.

7. Na horní stranu položíme talíř nebo pokličku vhodné velikosti (o něco menší než je průměr pašitky) a nožem "obkreslíme" kolo. Pak talíř odstraníme a z naznačeného kruhu lžičkou nebo příborovým nožem vyhloubíme asi centimetr hlubokou prohlubeň. Tu vyplníme brusinkami.

8. Želatinu necháme nabobtnat 10 minut v pěti lžících vývaru. Pak za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění želatiny (nevařit!). Postupně po částech přidáme ostatní vývar. Rozmícháme a necháme vychladnout.

9. Pomocí lžíce zalijeme brusinky tenkou vrstvou želatiny.

10. Vlažnou želatinou potíráme pomocí štětce paštiku a na potřenou část lepíme mandlové plátky.

11. Až je celý dort mandlemi obalený, rukou nebo stěrkou mandle přitlačíme a znovu je štětcem potřeme želatinou. Dáme ztuhnout do ledničky.

Autor: Aneta

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 pádných argumentů, proč milovat mandle

Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu je výborný předkrm, který můžete připravit při speciálních příležitostech. Játrová paštika s brusinkami
Nejlepší recept

 315 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ