Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu
Plněná vejce slaninou a avokádem
Bruschetta s jahodami a kozím sýrem
Plněná vejce lososem
Jak udělat domácí utopence
Recept na nakládaný hermelín
Domácí játrová paštika
Plněná vejce slaninou a avokádem
Bruschetta s jahodami a kozím sýrem
Plněná vejce lososem
Jak udělat domácí utopence
Recept na nakládaný hermelín
Domácí játrová paštika
Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu
Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu je ideálním předkrm pro speciální příležitostí. Nejen, že dobře chutná, ale i perfektně vypadá
Ingredience na játrovou paštiku s brusinkami:
Paštika:
- 2 kg kuřecích jater
- 4 velké cibule
- 5-6 stroužků česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžíce koření na divočinu
- 2 lžíce sádla
- sůl
- mletý pepř
- 3 kelímky smetany ke šlehání
- 500 g másla
- 10 g (půl balíčku) želatiny
- 300 ml slepičího nebo kuřecího vývaru
- 1 sklenička (180 g) zavařených brusinek
- hrst mandlových lupínků
Příprava játrové paštiky s brusinkami:
1. Očištěná omytá játra překrájíme na menší kousky.
2. Na sádle pomalinku na nízkém stupni osmažíme posekanou cibuli do zlatova (30-45 minut).
3. Přidáme játra, česnek, koření a smažíme do zatáhnutí. Pak podlijeme jedním kelímkem smetany a pod pokličkou podusíme 20 minut. Necháme vychladnout.
4. Vychladlá játra rozmixujeme se zbývající smetanou a změklým máslem dohladka. Podle chuti osolíme, případně dokořeníme.
5. Dortovou formu (nebo ráfek, průměr 25 cm) vysteleme potravinářskou fólií a nalijeme do ní paštiku. Dáme ztuhnout do ledničky do druhého dne.
6. Sundáme ráfek, odstraníme fólii a paštiku překlopíme na tác.
7. Na horní stranu položíme talíř nebo pokličku vhodné velikosti (o něco menší než je průměr pašitky) a nožem "obkreslíme" kolo. Pak talíř odstraníme a z naznačeného kruhu lžičkou nebo příborovým nožem vyhloubíme asi centimetr hlubokou prohlubeň. Tu vyplníme brusinkami.
8. Želatinu necháme nabobtnat 10 minut v pěti lžících vývaru. Pak za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění želatiny (nevařit!). Postupně po částech přidáme ostatní vývar. Rozmícháme a necháme vychladnout.
9. Pomocí lžíce zalijeme brusinky tenkou vrstvou želatiny.
10. Vlažnou želatinou potíráme pomocí štětce paštiku a na potřenou část lepíme mandlové plátky.
11. Až je celý dort mandlemi obalený, rukou nebo stěrkou mandle přitlačíme a znovu je štětcem potřeme želatinou. Dáme ztuhnout do ledničky.
Autor: Aneta
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 10 pádných argumentů, proč milovat mandle
Slavnostní játrová paštika s brusinkami ve tvaru dortu je výborný předkrm, který můžete připravit při speciálních příležitostech. Játrová paštika s brusinkami
Nejlepší recept
315
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ