Celerovo-mrkvová pomazánka: Zdravá a chutná volba pro každý den!

Celerovo-mrkvová pomazánka: Zdravá a chutná volba pro každý den!

Pokud hledáte zdravou a chutnou pomazánku, která vás zaujme svou svěží chutí, celerovo-mrkvová pomazánka je ideální volbou! Tento jednoduchý recept vás osloví nejen svou vynikající kombinací zeleniny, ale také lehkostí a výživovými hodnotami. Perfektní na chlebíčky, tousty nebo jako dip k svačinám. Připravte si ji a pochutnejte si na skvělé, zdravé pochoutce!

Celerovo-mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • 1 menší celer (cca 400 g)
  • 2 střední mrkve
  • 200 g tvarohu (nízkotučného nebo klasického)
  • 2 lžíce majonézy (nebo jogurtu pro lehčí verzi)
  • 1 stroužek česneku (dle chuti)
  • 1 lžička hořčice (volitelně)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžíce čerstvě nasekané pažitky nebo petrželky (pro ozdobení)

Postup:

Příprava zeleniny:

Očistěte celer a mrkve. Mrkev nastrouhejte na jemno, celer můžete nastrouhat nebo nakrájet na malé kostičky, podle toho, jak jemnou chcete pomazánku. Pokud máte rádi jemnější texturu, můžete celer i mrkev krátce povařit (cca 5-7 minut) a následně je nechat vychladnout. Pokud máte rádi svěží chuť, použijte je syrové.

Mixování:

V mixéru nebo food processoru smíchejte nastrouhaný celer a mrkev s tvarohem, majonézou (nebo jogurtem), česnekem, hořčicí a citronovou šťávou. Mixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody nebo více jogurtu/majonézy podle potřeby.

Okořenění:

Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat trochu chilli nebo kapku worcester omáčky.

Chlazení:

Pomazánku dejte na minimálně 30 minut do lednice, aby se chutě propojily a směs se dobře "vychladila".

Servírování:

Před podáváním můžete posypat nasekanou pažitkou nebo petrželkou pro svěží vzhled a chuť. Podávejte s chlebem, rohlíky, krekry nebo na toastu.

Tipy:

  • Variace: Pro bohatší chuť můžete přidat strouhaný sýr nebo ořechy.
  • Veganská verze: Pokud chcete pomazánku bez živočišných produktů, použijte rostlinný tvaroh a majonézu.
  • Lehčí verze: Pokud chcete pomazánku udělat lehčí, zkuste ji s řeckým jogurtem místo majonézy.


Výživové hodnoty (na 100 g):

Nutriční hodnotaHodnota
Energetická hodnota150 kcal
Bílkoviny5 g
Sacharidy10 g
Vlákna2 g
Tuky10 g
Vitamín A400 µg
Vitamín C25 mg
Sodík150 mg



Autor: liv

Celerová pomazánka se sýremVyzkoušejte recept na celerovo-mrkvovou pomazánku, která je ideální na chlebíčky, tousty nebo jako dip. Zdravá, svěží a plná vitamínů!
Nejlepší recept

 344 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ