Domácí kefír

08.09 2015|Nápoje
Domácí kefír

Domácí kefír je zdravý a navíc levný. Kefírová houba pochází z Tibetu a je pokládána za elixír mládí. Kefírový nápoj pak zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém.

Ingredience na domácí kefír:

  • 1 lžíce tibetské kefírové houby
  • 500 ml čerstvého mléka

Příprava domácího kefíru:

1. Do sklenice o objemu cca 1 l vložíme kefírovou houbu a zalijeme mlékem. Přikryjeme ubrouskem a necháme stát v pokojové teplotě cca 24 hodin. Občas obsah sklenice promícháme (minimálně jednou za den).

2. Hotový kefír slijeme přes plastový (ne kovový!) cedník do misky. Cedníkem poklepeme, abychom setřepali zbytky kefíru z houby a znovu ji vložíme do prázdné sklenice a zalijeme mlékem. Takto si můžeme denně vyrábět výborný a hlavně zdravý kefír.

3. Houba nesmí přijít do styku s kovem, používáme jen plastové, případně dřevěné pomůcky.

4. V létě při vyšších teplotách je kefír hotový dříve, i za 12 hodin. Poznáme to podle hustoty, chuti, případně podle toho, že se začne oddělovat syrovátka (téměř čirá, mléčně nažloutlá tekutina) od mléčné sraženiny. To není na závadu, všechno promícháme a kefír se zase zhomogenizuje.

5. Pokud chceme proces tvorby kefíru zpomalit, uložíme sklenici s houbou a mlékem do ledničky, tam to trvá několik dní.

Houba se živí laktózou a roste. Zhruba za 10-14 dní se její objem zdvojnásobí. Pak můžeme vyrábět kefíru více, nebo houbu někomu podarovat. Kefír můžeme pít čistý přírodní. Nebo ho můžeme rozmixovat s libovolným ovocem, případně libovolně dochutit. Dá se z něho vyrobit i sýr typu Lučina, případně tvaroh. Dá se použít do těsta při přípravě moučníků nebo při zadělávání kynutého těsta.

Co všechno si můžete pomocí kefíru léčit?

Nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky). No a protože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a spoustě nemocí se vyhneme. Navíc spousta chorob souvisí se špatným trávením a zácpami (60% imunity se tvoří ve střevu).

Autor: Maruška

Domácí kefír je výborná a hlavně velmi zdravá záležitost. Výroba domácího kefíru je jednoduchá a výsledek stojí za to. Domácí kefír
Nejlepší recept

 323 
  Komentáře ( 4 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Eva|20.03 2017 02:15
Kde se da koupit tibetska kefirova houba?
Odpovědět
 27 
Karel|20.03 2017 11:24
Houbové kultury seženete velmi snadno přes internet. Název stačí zadat do vyhledávače a poohlédnout se po vhodném prodejci.
Odpovědět
 3 
Lenka|25.08 2019 06:34
Proc nesmi tibetska houba prijit do styku s kovem? A co se stane, kdyz tibetska houba prijde do styku s kovem. Kdyz ji chci darovat a prendala bych ji nerezovou lzici do sklenice?
Odpovědět
 5 
Miloslav Hambálek|05.07 2021 20:36
Dobrý den.
Dlouhou dobu jsem používal podobnou houbu , která narůstala v mléku. Bohužel po návratu z dovolené jsem nevhodným skladováním o ni přišel. Prosím o kontakt , kde je možno Vámi prezentovaný produkt objednat. Děkuji za odpověď .
Odpovědět
 4