10 úžasných horkých nápojů pro chladnou zimu

05.12 2015|Nápoje

Určitě to znáte, po dlouhém zimním dni se nemůžete dočkat, až se vrátíte domů a dopřejete si šálek něčeho dobrého na zahřátí. Nejlepší recept pro vás připravil 10 úžasných nápojů pro chladné zimy, které si zamilujete.

1. Svařený nápoj z rakytníku, zázvoru a hřebíčku

Na nápoj budeme potřebovat - 1 litr vody, 150 g medu, 5 hřebíčku, 5 g skořice, 30 gramů zázvoru, 2 pomeranče a 80 g rakytníku řešetlákového. Rakytník vaříme ve vroucí vodě asi 15 minut. Poté vývar scedíme a necháme trochu ochladnout. Dáme jej znovu vařit, přidáme do něj med, nasekaný zázvor, hřebíček, skořici a na plátky nakrájené pomeranče. Necháme vařit ještě 10 minut.

2. Svařené víno se sušenými švestkami

Na svařené víno budeme potřebovat 5 g lístků černého čaje, 50 ml třešňové šťávy, 20 g medu, 150 ml suchého červeného vína, půlku pomeranče, 4 švestky a 2 g skořice. Do uvařeného černého čaje přilijeme třešňový džus a necháme vařit 5-7 minut. Přilijeme červené víno, přidáme med, skořici, sušené švestky a plátky pomeranče. Necháme 15 minut vyluhovat a podáváme.

Svařené víno se sušenými švestkami


3. Masala Chai

Na Masala Chai budeme potřebovat 2 šálky mléka, 1 šálek vody, 15 g lístků černého čaje, 10 lusků zeleného kardamonu, 1 lusk černého kardamonu, 3 hřebíčky, 3 kuličky černého pepře, 1-2 cm zázvoru, špetku strouhaného muškátového oříšku a 1 lžičku mleté skořice. Nejdříve si všechny ingredience připravíme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Kardamon vyčistíme od semínek. Hřebíček a pepř rozdrtíme. Všechno koření, kromě zázvoru, smícháme a ještě jednou důkladně rozdrtíme. Mléko svaříme s vodou. Přidáme koření, zázvor a vaříme na mírném ohni. Směs osladíme a přidáme k ní sypaný černý čaj. Opět vaříme asi 4-5 minut na středním ohni.

Masala Chai


4. Irská káva

Na irskou kávu si připravíme 80 ml černé kávy, 40 ml whisky, 1-2 lžičky třtinového cukru a 30 ml šlehačky. Do skleněné misky nalijeme horkou černou kávu. K ní přidáme cukr a směs mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáme whisky. Nápoj nalijeme do sklenice a ozdobíme šlehačkou.

Irská káva


5. Brunsinkovo-pomerančový punč

Na punč budeme potřebovat 250 ml brusinkové šťávy, 250 ml pomerančové šťávy, 75 ml vody, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku, cukr dle chuti a plátky pomeranče na ozdobu. V rendlíku smícháme džusy, vodu, cukr a koření. Mírně ohřejeme na teplotu varu a vaříme 5-10 minut. Kdo chce, může do hotového nápoje přidat rum. Nápoj nalejime do sklenek a ozdobíme plátky pomeranče, případně citronu a brusinek.

Brusinky a pomeranč


6. Zimní káva s kořením

Zimní kávu s kořením připravíme z jedné porce espressa, 50 ml mléka, 10 g hořké čokolády, lžičky medu, mletého zázvoru, kardamonu a kakaa. Čokoládu a med rozpustíme v šálku ve vodní lázni. Přidáme koření a espresso a mícháme. Mléko našleháme a nalijeme na presso a posypeme ho
kakaovým práškem.

Zimní káva


7. Jahodový čaj

Na přípravu jahodového čaje budeme potřebovat 5 g máty, 20 g medu, 5 cukru, 150 g mražených jahod a 360 ml vroucí vody. Do vroucí vody přidáme, mátu, med, cukr a jahody. Důkladně promícháme.

Jahodový čaj


8. Pikantní jablečný nápoj

Na pikantní jablečný nápoj použijeme 1,5 lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 4 hřebíčky, 2 tyčinky skořice a 3 šálky jablečné šťávy. Pomerančovou kůru zabalíme do pevného kousku plátna a spolu s hřebíčkem a skořicí ji dáme do hrnce s jablečnou šťávou. Vše přivedeme k varu na mírném ohni. Poté odstraníme z tepla a necháme 5 minut odstát. Pytlík s kůrou vyhodíme a nápoj podáváme se skořicí a citronem.

9. Kakao s marshmallows a skořicí

Tento lahodný nápoj připravíme z 6 lžiček kakaa, 2 šálků vody, cukru, 2 šálků mléka, půlky lžičky skořice, 3 zrnek kardamonu a marshmallows. Uvaříme zvlášť vodu a zvlášť mléko s kardamonem. Do vroucí vody přidáme kakaový prášek v kombinaci s cukrem. Vše dobře promícháme a přilijeme ke směsi mléko. Přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Při servírování posypeme skořicí a marshmallows.

Kakao s marshmallows a skořicí


10. Víno brulée

Na následující nápoj budeme potřebovat 250 ml červeného vína, tyčinky skořice, 30 cukru, 5 hřebíčků, pomerančovou kůru z půlky pomeranče, kůru z půlky citronu, půlku jablka, muškátový oříšek a mletou skořici. Kůru z pomeranče a citronu nasekáme na jemno. Jablko nakrájíme na tenké plátky. Do hrnce dáme cukr, kůru, skořici, hřebíček, špetku muškátového oříšku, jablko a víno. Vše dobře promícháme a vaříme 10 minut, dokud se cukr nerozpustí. Podáváme horké.

Autor: Jad

10 úžasných horkých nápojů pro chladnou zimu. Následujících 10 zimních nápojů s alkoholem i bez vás spolehlivě zahřeje na těle i na duši.
Nejlepší recept

 339 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ